Životni stil

Domaći njoki

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 300 grama brašna
  • 1 jaje
  • 1 kašika ulja
  • 1,5 prstohvat soli
  • po želji malo muškatnog oraščića

Priprema:

Krompire operite i stavite kuhati. Kada su huhani, još vruće ogulite.

Na radni sto stavite malo brašna, a krompire propasirajte.

Napravite udubinu, posolite, dodate jaje i ulje. Postepeno dodajte brašno pa fino izmijesite i napravite u kuglu.

Od kugle izrežite manje dijelove i valjajte ih u dužinu, kao zmije. Režite ih na željenu veličinu pa svakog provucite preko ribeža. Lagano ih pospite oštrim brašno i stavite na tacnu.

Zakuhajte slanu vodu pa kuhajte njoke. Čim isplivaju gotovi su.

Prelijte ih uljem ili rastopljenim maslacem i spremni su za serviranje ili ubacite u umak.