Svijet

Kina uvela recipročne sankcije protiv SAD

Kina je u ponedjeljak najavila recipročne sankcije protiv Sjedinjenih Američkih Država nakon što je Washington kaznio visoke kineske zvaničnike zbog načina postupanja prema manjinskim ujgurskim muslimanima u zapadnoj regiji Xinjiang.

Kineski potez uslijedio je nakon što su odnosi između dvije najveće svjetske ekonomske sile narušeni zbog nesuglasica oko nekoliko pitanja uključujući pandemiju koronavirusa, trgovinu, kompaniju Huawei i sveobuhvatni zakon o nacionalnoj sigurnosti uveden u Hong Kongu.

Kineske sankcije su usmjerene na senatore Teda Cruza i Marca Rubija, američkog predstavnika Chrisa Smitha, ambasadora za međunarodnu vjersku slobodu Sama Brownbacka i američku Kongresno-izvršnu komisiju za Kinu.

Rubio i Cruz su podržali zakonodavstvo kojim će se kazniti postupanje Kine u Xinjiangu. Smith je također bio glasni kritičar Kine o pitanjima od onih vezanih za Xinjiang do Hong Konga i koronavirusa.

Sva trojica su članovi Republikanske stranke predsjednika Donalda Trumpa.

"Postupci SAD-a predstavljaju ozbiljno miješanje u kineske unutrašnje poslove, ozbiljno kršenje osnovne norme međunarodnih odnosa i ozbiljno oštećuju kinesko-američke odnose. Kina će dati dodatne odgovore na osnovu načina na koji se razvija situacija", rekla je novinarima glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Hua nije saopćila više detalje, prenio je Reuters.

Američki stručnjaci i aktivisti kažu da je najmanje milion etničkih Ujguraca i drugih muslimana smješteno u pritvorske centre u Xinjiangu. Kina ih opisuje kao centre za preobuku koji pomažu da se zaustavi terorizam i ekstremizam i da se u tim mjestima ljudi podučavaju novim vještinama.

Američka Kongresno-izvršna komisija za Kinu prati ljudska prava i razvoj vladavine zakona i podnosi godišnje izvještaje Trumpu i Kongresu.