Punjene rolnice, definitivno su jelo koje morate isprobati.
Donosimo vam recept. Količina je dovoljna za 16 komada rolnica veličine šake.
Punjene rolnice: Šta je sve potrebno?
Sastojci:
Tijesto
60 dekagrama brašna, 2 dg svježeg kvasca, 1 mala kašika soli, 2-3 kašike šećera, 3 decilitra mlijeka, 10 dg omekšalog margarina, 1 jaje, 1 kašika ulja.
Nadjev:
20 dg šunke ili slično, 20 dg sira gaude ili slično, malo origana, 5 dg margarina za premazivanje tijesta + jedno jaje za premazivanje rolnica.
Priprema:
U posudu staviti brašno, dodati kvasac i ostale sastojke za tijesto. Dugo ga miješati spiralnim nastavcima miksera.
Ostaviti neka stoji pokriveno na toplom mjestu 20-tak minuta da se digne.
Pobrašniti radnu površinu. Na njoj premijesiti dignuto tijesto i razvaljati pravokutnik tako da bude debelo samo pola prsta. Tijesto premazati otopljenim margarinom.
Punjene rolnice: Peći dvadesetak minuta
Na rub suprotnih strana složiti salamu. Na nju sir i posuti malo origanom. Zarolati do sredine. Odrezati na dvije “kobasice” i svaku odrezati na 8 dijelova.
Složiti u tepsiju 4 reda po 4 rolnice. Ostaviti da se malo dignu dok se ugrije pećnica na 180 stepeni. Kad je pećnica ugrijana, rolnice premazati jajetom. Staviti peći 20-tak minuta, prenosi Večernji list.