Sport

Uživo na Raportu| Otvoreno Svjetsko prvenstvo u Kataru

Otvoreno je Svjetsko prvenstvo u Kataru službenom ceremonijom. Čeka se još samo i prva utakmica, koju od 17 sati igraju Katar i Ekvador. Svakog dana grupne faze, osim prva dva, igrat će se po četiri utakmice u terminima od 11 do 20 sati po našem vremenu vremenu. Uživo na Raportu pratite sve detalje svečane ceremonije.

Svi detalji

16:38- Ovdje možete pogledati galeriju fotografija sa spektakularnog otvorenja.

16:20- Kraj ceremonije

16:15- Otvoreno Svjetsko prvenstvo u Kataru. Katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani držao je govor. Time je i zvanično otvoreno Svjetsko prvenstvo u Kataru.

15:57- Trenutno su na pozornici ljudi obučeni u tradicionalnu katarsku nošnju, a u rukama drže mačeve. Atmosferu pojačavaju četiri bubnjara. Mjesto su zatim ustupili zastavama svake od država koje učestvuju na Svjetskom prvenstvu.

U Katar svi dobrodošli

15:56- Uz početnu pjesmu katarske pjevačice, na pozornicu je stupio Morgan Freeman, narator uvodnog teksta. On je uobličen u razgovor Freemana i katarskog ambasadora, koji mu je poručio da su u Katar "svi dobrodošli".

15:40- Na početku javnost je upoznata s La'eebom, maskotom Svjetskog prvenstva.

15:35- Program od sedam činova vodit će umjetnici. Kako prenose svjetski mediji oni će pokušati povezati katarsku tradiciju sa svjetskom kulturom. U svojim nastupima odat će počast svim reprezentacijama koje će nastupiti na Svjetskom prvenstvu.

15:30- Dvanaest godina nakon što je FIFA odredila da će se najveće svjetsko nogometno natjecanje prvi put igrati na Bliskom Istoku. Vrijeme je da to takmičenje i krene. Katar, koji je prvi put u historiji domaćin ovakvog takmičenja, na udaru je kritika zbog korupcije. Ali i podmićivanja i narušavanja ljudskih prava. Ali svejedno očekuje milione turista koji će doći gledati Svjetsko prvenstvo, piše Index.

Katar je mala zemlja, ima manje od tri miliona stanovnika, a donedavno nije imao ni infrastrukturu da bi održao ovakvo natjecanje. U proteklih su se deset godina izgradile ceste, hoteli te apartmani i ostali objekti za smještaj kako bi se mogli smjestiti svi navijači. Na sve to potrošen je ogroman novac. 

Detaljnije pročitajte ovdje.