Svijet

Uhapšen bogati ruski biznismen u Londonu. U akciji učestvovalo više od 50 policajaca

U Velikoj Britaniji je uhapšen bogati ruski biznismen koji je osumnjičen za pranje novca.

Akcija ie izvedena u pokušaju da se ometaju potencijalne kriminalne aktivnosti oligarha i drugih osoba povezanih s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Iz Nacionalne agencije za kriminal saopšteno je da je više od 50 policajaca iz specijalizovane jedinice pretreslo dom osumnjičenog u Londonu. Zaplijenjeni su brojni digitalni uređaji i značajna količina novca. Ime osumnjičenog nije objavljeno.

Do hapšenja je došlo u trenutku kada Velika Britanija sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i drugim zemljama pokušava zaustaviti dotok novca Putinovom režimu nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Velika Britanija je uvela sankcije za više od 1.300 pojedinaca i entiteta. Na listi je i 120 oligarha. Njihova se imovina širom svijeta procjenjuje na više od 130 milijardi funti (160 milijardi dolara).

Osim biznismena uhapšen je i 35-godišnji muškarac, koji radi u rezidenciji osumnjičenog.

On je pokušao napustiti imanje s torbom u kojoj je bilo više hiljada funti u gotovini. Uhapšena je još jedna osoba u oblasti Pimliko u zapadnom Londonu. Osumnjičena je za pranje novca i zavjeru radi prevare.