Svijet

Kanađanka pokušala otrovati Trumpa, uhapšena na granici s napunjenim pištoljem

Trump mir u Ukrajinu, Joe Biden

Kanađanka Pascale Cecile Veronique Ferrier, žena s francuskim i kanadskim državljanstvom, je danas priznala krivnju za slanje pisama koja su sadržavala ricin tadašnjem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i osmorici teksaških policijskih službenika. Navedena prijeteća pisma koja su sadržavala otrov je poslala u septembru 2020. godine. 

Ferrier je u svom priznanju navela da je ricin pripremila u svom domu u Quebecu i da je potom otrov stavila u pisma. U pismu je primateljima poručila da ima "poseban dar" za njih, i da će "ako ne uspije, pronaći bolji recept za drugi otrov". U nekoliko pisama je napisala da će "možda koristiti oružje kad će ih (primatelje pisama) moći posjetiti". 

Prethodno je bila pritvorena u Teksasu

“Uništavate Sjedinjene Države. I vodite ih u katastrofu. Imam rođake iz SAD-a, pa zato ne želim da sljedeće četiri godine budete predsjednik. Odustanite i uklonite svoju kandidaturu za ove izbore!”, dodala je u svom pismu Kanađanka tadašnjem američkom predsjedniku, prenosi CNN

Optužena žena je prethodno bila pritvorena u Teksasu nekoliko sedmica 2019. godine. Pa je zato odlučila pisma poslati i policijskim službenicima za koje je smatrala da su umiješani u njezino pritvaranje. Nakon što je poslala pisma iz Kanade, Ferrier je uhapšena tokom pokušaja prelaska američko-kanadske granice s napunjenim pištoljem, stotinama komada streljiva i raznim drugim oružjem.

Presuda će biti izrečena u aprilu

Tada je priznala graničnim službenicima da ju FBI traži zbog pisama. "Ova žena nije uspjela u svojim nastojanjima da otruje brojne javne dužnosnike u našem okrugu, ali su njezini postupci ipak stvorili strah i stres za mnoge od tih predanih javnih službenika", rekao je američki državni advokat Alamdar Hamdani u izjavi Ministarstva pravosuđa.

Presuda Ferrier bit će izrečena 26. aprila, a prijeti joj 21 godina zatvora ako sud prihvati sporazum o priznanju krivnje.