Magazin

Super ideja za vikend: Pripremite chowder, gustu supu od kukuruza

Donosimo vam super ideju za vikend ručak. Chowder je popularna supa koja se priprema s mlijekom ili vrhnjem, poslužuje se uz prepečeni hljeb,

Ako ovih dana niste maštoviti kada je u pitanju kuhinja, ovo je super ideja za vikend ručak. Chowder je popularna supa koja se priprema s mlijekom ili vrhnjem, poslužuje se uz prepečeni hljeb, a najzanimljivije je što je jednako ukusan bez obzira kuha li se s plodovima mora ili povrćem. Posebno oduševljava sezonski chowder s kukuruzom, gusta supa bogata sitno sjeckanim povrćem.

Super ideja za vikend: Chowder od kukuruza

Sastojci:
100 g korijena celera
1 manji luk
1 mrkva
2 kašike brašna
20 g maslaca
1 l mlijeka
temeljac od kokošje supe
700 g svježeg ili smrznutog kukuruza šećerca
2 krompira
250 ml vrhnja za kuhanje
1 kašikica čilija u prahu po želji
so i biber

Priprema:

Povrće operite i očistite. Nasjeckajte korijen celera, luk i krumpir na kockice, a mrkvu na tanke rezance. U posudi otopite maslac te dodajte celer, mrkvu i luk te pirjajte uz dodavanje temeljca. Kada povrće omekša, dodajte dvije kašike brašna i dobro promiješajte. Dodajte mlijeko i malo temeljca te ostavite da prokuha. Zatim dodajte krompir narezan na sitne kockice, zrna kukuruza, začinite solju i biberom. Kuhajte kratko te, ako je potrebno, začinite. Poslužite toplo uz prepečeni kruh ili domaće krekere.

O kukuruzu u ishrani

Kukuruz je namirnica koja se može pripremati na veliki broj načina. Osim brašna kao sastavnog djela raznih vrsta tijesta ovaj žuti plod neizostavan je dio variva, salata i umaka. No osim ugodnog i blagog okusa kukuruz ima vrlo bogata nutritivna svojstva. Planirate li porodici i prijateljima pripremiti kuhani kukuruz donosimo super recept i nekoliko super činjenica koje će vas sigurno razveseliti.

Šalica kuhanog kukuruza sadrži svega 124 kalorije što znači da ova namirnica može biti odličan saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma.

Kukuruz ne sadrži kolesterol te ima vrlo malu količinu zasićenih masnoća.

Sadrži velike količine željeza i vlakana, folne kiseline te vitamina C, B6 i B9. Kuhani kukuruz sadrži vrlo malu količinu soli.,

Benefiti za zdravlje

  • Smanjuje rizik od kardiovaskualrnih bolesti
  • Smanjuje apsorpciju kolesterola u tijelu
  • Kontrolira dijabetes i hipertenziju
  • Smanjuje mogućnost vraćanja hemoroida
  • Regulira probavu
  • Jača kosti
  • Djeluje pozitivno na kožu i vid