Svaki majstor roštilja ima svoje trikove, a mi smo sakupili najčešće savjete za marinade. Dok se odresci peku, ne probadajte ih viljuškom jer će izaći sokovi. No kako bi bili što ukusniji, marinirajte ih u ulju, bijelom sirćetu, bijelom vinu, bijelom luku, biberu, šećeru, origanu i majčinoj dušici. Zatim ih stavite u vrećicu, polijte marinadom, zatvorite i ostavite u frižideru preko noći.
Tvrđa mesa poput govedine i junetine ostavite duže u marinadi. Piletina će biti odlična marinirate li je u ulju, limunovu soku, luku, soli, biberu, crvenoj paprici i peršunu, a u frižideru je čuvajte barem četiri sata. A ribu je dovoljno posoliti i pobiberiti prije pečenja, no može se i marinirati.
Teletina, piletina i riba peku se na umjereno zagrijanom roštilju, a za junetinu je potrebna viša temperatura. Za pripremu goveđeg odreska važno je zagrijati roštilj na temperaturu višu od 250°C. Manje komade treba brzo ispeći, a veći i deblji komadi moraju se peći duže, sporije i na nešto nižoj temperaturi.
Mariniranje mesa nije tako jednostavno kako izgleda. Samo “bacanje” raznih začina možda neće utjecati na bolji okus, a više marinade ne garantira bolji okus mesa. Pet je najčešćih pogrešaka koje ljudi rade kod mariniranja. Obratite pažnju na njih.
1. Nema okusa
Potrudili ste se za marinadu, stajalo je dovoljno dugo i koristili ste začine, no kad ste pripremili meso, nedostaje okusa. Budite maštoviti i dodajte nešto što možda sami nikad ne biste stavili u marinadu, poput bijelog luka ili ružmarina.
2. Previše okusa
U svemu treba imati mjere, pa tako i kod mariniranja mesa. Pripazite na okuse i ne kombinirajte sastojke koji bi zajedno mogli biti recept za katastrofalnu marinadu.
3. Prekratko u marinadi
Mesu svakako treba više od pet minuta da pravilno apsorbira sve okuse iz marinade. Ne trebate ga držati 24 sata, ali poželjno je barem više od 30 minuta. Stavljanje mesa u marinadu noć prije pripreme najbolja je opcija.
4. Previše soli
Sol u marinadi je važna, ali previše soli moglo bi dovesti do suhog i tvrdog mesa. Imajte to na umu tokom pripreme marinade jer sol izvlači vodu iz namirnica. Čak i ako dodate premalo soli, uvijek je možete nadoknaditi prilikom pečenja.
5. Nedovoljno marinade
Osigurajte da je svaki komad mesa dobro prekriven marinadom. Ako ste nekim slučajem pogrešno procijenili i napravili premalo, uvijek možete dodati sastojak po sastojak u jednakim omjerima.
BBQ marinada
Sastojci: 1 šoljica kečapa, 2 žlice šećera, pola šalice vode, 1/4 šalice octa, 1 žličica soli, 1 žličica češnjaka u prahu, 1 žlica senfa, 1 žličica crvene paprika
Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i zagrijte na laganoj vatri. Pustite da prokuha, smanjite vatru i pustite da se marinada polako kuha jedan sat. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Čuvajte u frižideru.
Bijela marinada
Sastojci: 4 žlice majoneze, 2 žlice octa, 1 žlica limunova soka, 1 žlica hrena, 1 žličica senfa, 1 žličica kajenskog papra
Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i umutite pjenjačom. Prelijte preko pečenog mesa.
Marinada od tamnog piva
Sastojci: 200 ml kečapa, 100 ml jabučnog sirćeta, 330 ml tamnog piva, 100 g smeđeg šećera, 1 kašičica soli, 1 kašičica mljevenog bibera, 1 kašičica bijelog luka u prahu, pola kašičice mljevenog chilija
Priprema: Kao i kod osnovnog recepta za BBQ umak, i ove sastojke treba prokuhati. Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje i uz konstantno miješanje kuhajte na umjerenoj vatri. Nakon 30-40 minuta, kad postignete željenu gustoću, sklonite s vatre i pustite da se ohladi u potpunosti. Ohlađeni umak prebacite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru.
Slatko ljuta marinada
Sastojci: 100 g smeđeg šećera, 1 kašika soli, 1 kašikachilija u prahu, 1 kašika bijelog luka u prahu, 1 kašičica kajenskog bibera, 1 kašika mljevenog pimento, 200 ml ulja
Priprema: Sve sastojke pomiješajte i čuvajte u zatvorenoj posudi.
Pikantna marinada
Sastojci: 1 kašika chilija u prahu, 1 kašika smeđeg šećera, pola kašika soli, pola kašike bibera, pola kašikae bijelog luka u prahu, 1 kašika crvene paprike, pola kašike kajenskog bibera, 200 ml suncokretovog ulja, 2 kašike senfa
Priprema: Sve sastojke stavite u posudu i promiješajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.
Marinada s mineralnom vodom
Sastojci: pola kg luka, maslinovo ulje, 4-5 čehne bijelog luka, so, biber, mineralna voda
Priprema: U duboki lonac stavite meso pa ga prekrijte s pola kilograma luka. Dodajte kašiku maslinova ulja, bijeli luk, so, biber i začine po želji. Prelijte gaziranom mineralnom vodom i svakako ostavite neka stoji cijelu noć u tome.
Marinada s limunom
Sastojci: dvije glavice luka, so, biber u zrnu, limun
Priprema: Meso istucite, stavite u posudu, pa dodajte luk, so i biber. Potom razrežite jedan veći limun na dva do četiri dijela, sok iscijedite po mesu, pa ubacite i koru. Dobro promiješajte i ostavite da miruje četiri sata. Pritisnite meso s nečim teškim dok stoji.
Marinada sa sirćetom
Sastojci: 2 čaše vode, 2 kašike sirćeta, 2 veća luka, so, biber, ostali začini po ukusu
Priprema: Od sirćeta meso bude vrlo mekano, a uz to dobiva fini blagi slatkasto-gorkasti okus. Narezano meso stavite u posudu koja ne smije biti od aluminija. Dodajte luk, so, biber i ostale začine po ukusu. U drugoj posudi pomiješajte vodu i sirće pa dodajte mesu. Ostavite od sat do dva na hladnome mjestu. Kod ove marinade ne ostavljajte meso da stoji dulje nego što je navedeno.
Marinada s lukom i uljem
Sastojci: pola kilograma luka, so, biber, začini, maslinovo ulje
Priprema: Luk izrežite i zgnječite. Potom u lonac složite meso, posolite, dodajte začine i luk te dobro promiješajte da luk pusti sok (neki kod ove marinade luk usitne u sjeckalici). Ostavite desetak minuta pa dodajte od 2 do 3 kašike maslinova ulja i promiješajte. Neka meso u ovoj marinadi stoji barem četiri sata, iako bi najidealnije bilo preko noći. Napomena: Posuda u kojoj meso stoji u marinadi ne bi smjela biti aluminijska. Tekućinom koja ostane prelijevajte meso tokom pečenja na roštilju.
Marinada od kefira
Sastojci: kg luka, so, biber, korijander, bosiljak, kopar, peršun, kefir
Priprema: U dublji lonac stavite narezani luk, sol, biber i rusku mješavinu začina hmeli-suneli (korijander, bosiljak, kopar i peršun). Dodajte meso, promiješajte pa ga prelijte kefirom. Poklopite, dobro protresite i ostavite neka stoji.