Kako odmrznuti meso ako želite da ga spremite za ručak, ali ste zaboravile da ga izvadite iz zamrzivača?Možete da se poslužite mikrovalnom pećnicom, ali onda postoji mogućnost da meso prepečete.
Kada imate dovoljno vremena, meso je najlakše odmrznuti u friđideru, a to je ujedno i najsigurnija metoda. Potrebno ga je izvaditi iz vrećice ili ambalaže i staviti na tanjur kako sokovi ne bi kapali po ostalim namirnicama i širili bakterije.
Jedna od većih grešaka je odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi. To su idealne okolnosti za stvaranje bakterija.
Zato primijenite ovaj genijalan trik.
Uzmite dvije metalne posude. Jednu okrenite naopako i na nju stavite meso, na koje ćete onda položiti drugu posudu i napuniti je vrelom vodom. Sačekajte samo pet do 10 minuta i to je to.
Znate li u čemu je trik?
Trik je u tome da je metal, naročito aluminij, odličan provodnik toplote. Voda u loncu koji je na mesu rasporedit će toplinu po cijeloj površini mesa i zato će se brže odmrznuti.
Pečenje smrznute piletine ili drugog mesa jedan je od najsigurnijih načina pripreme, jer se prvo zagrijava vanjski dio, a dužim kuhanjem zagrijava i unutrašnjost. Svakako treba izbjegavati prženje ili pečenje velikih komada smrznutog mesa i peradi te samo pazite da se se meso dobro termički obradi kako bi se elimirale sve bakterije.