Ishrana

Ovo je sedam najboljih zamjena za meso

Rastući interes za zdraviji način ishrane i brige za okoliš potiče ljude da istraže zamjene za meso koje nude jednako ukusne i hranjive alternative.

S obzirom na sve veću popularnost vegetarijanske i veganske prehrane, traženje najboljih zamjena za meso postalo je važna tema za mnoge. Donosimo vam sedam najpopularnijih opcija.

Tofu

Tofu, napravljen od soje, izvrstan je izvor proteina i može poslužiti kao zamjena za meso u raznim jelima poput curryja, štapića za roštilj, ili pečenja.

Seitan

Poznat i kao pšenični gluten, seitan je bogat proteinima i može imati teksturu sličnu mesu. Često se koristi u receptima za zamjenu piletine ili govedine.

Tempeh

Tempeh je fermentirani proizvod od soje bogat proteinima, vlaknima i vitaminima. Može se koristiti u umacima, sendvičima ili kao nadjev za punjenje povrća.

Leće

Leće su odličan izvor proteina i vlakana te se mogu koristiti kao zamjena za mljeveno meso u jelima poput bolonjeza ili taco punjenja.

Grah i grašak

Ove mahunarke nude obilje proteina i vlakana te su savršeni za pripremu supa, curryja ili burgera bez mesa.

Gljive

Gljive poput šampinjona mogu imati mesnatu teksturu i dodati bogatstvo okusa jelima poput umaka, tjestenine ili pizze.

Biljni burgeri

Na tržištu postoji mnogo biljnih burgera koji sadrže kombinaciju povrća, mahunarki i začina kako bi imitirali okus i teksturu mesa.

Odabirom ovih zamjena za meso, ljudi mogu obogatiti svoju ishranu, smanjiti unos zasićenih masti i pomoći u očuvanju okoliša. Važno je eksperimentirati s različitim opcijama i pronaći one koje najbolje odgovaraju individualnim preferencijama i prehrambenim potrebama.