Stigla faktura

Pismo ambasadora Vladi FBiH je i upozorenje: Ako se ne ispoštuje – nema više podrške SAD i EU?

Smatrat ćemo odgovornima one koji propuste ovu priliku za promjenu zarad vlastitih, uskih interesa, rekao je u junu Murphy
Nikšić, Sattler i Murphy

Pismo koje su ambasadori SAD i EU, Michael Murphy i Johann Sattler, uputili Vladi FBiH može se čitati i kao svojevrsno upozorenje. Posebno kada se u obzir uzmu ranije izjave ovih ambasadora.

Naime, jučer je objavljeno pismo u kojem dvojica ambasadora podsjećaju Vladu FBiH na obaveze koje je čekaju, a u fokusu je nekoliko stvari - depolitizacija javnih preduzeća, borba protiv korupcije, a najviše pažnje je privuklo davenja aerodroma pod koncesiju.

U pismu ambasadori navode da očekuju da se ove stvari rješavaju brzo, a posebno ističu aerodrome kao nešto što se ne može više odugovlačiti. Ova teza je i najmanje jasna - posebno kada je u pitanju Aerodrom Sarajevo koji posluje u plusu.

Poznato je da je nova vlast predvođena Trojkom imala (i ima još uvijek) snažnu podršku međunarodne zajednice - a na čelu su upravo SAD i EU.

Krajem juna Sattler i Murphy održali su veliki politički sastanak sa članovima Vlade FBiH i parlamentarcima, i tad su nagovijestili da od Vlade očekuju realizaciju određenih stavki. Inače - podrške više nema.

Posebno je Murphy tad bio precizan i jasan.

"Razgovarali o vrlo važnim reformama. Tu mislim i na pitanje vladavine prava i donošenje potrebnih propisa koji će omogućiti upravljanje i transformaciju javnih preduzeća kako bi se kreiralo još više radnih mjesta”, kazao je Mrphy pa nastavio:

“Dvije su ključne poruke. Spremni smo pomoći svim onim liderima koji su spremni da isprazne priče pretvore u konkretne. Smatrat ćemo odgovornima one koji propuste ovu priliku za promjenu zarad vlastitih, uskih interesa. Na kraju bih dodao još dvije stvari. Prilike kao što je ova su rijetke, i jednom kad kad odu, otišle su zauvijek. Nema nazad. Nadam se da će ova Vlada potpuno iskoristiti ovu šansu”.

Dakle, podrška ima svoju cijenu - realizacija stavki za koje međunarodna zajednica misli da su dobre.