Donosimo vam jednu brzu, nepečenu torte od Nutelle i sira! Odlična slatko-kiselkasta kombinacija, uz hrskavu koru od lješnjaka.
Sastojci za podlogu:
- 200 g mljevenog keksa
- 100 g sitno sjeckanih (na nož) lješnjaka
- 150 g maslaca
- 3 kašike Nutelle
Priprema:
Kekse izmeljite (ako već niste kupili mljevene) pa dodajte lješnjake
Maslac otopite na laganoj vatri i sve sjednite sa kesima i lješnjacima
Smjesi dodajte Nutellu, pa je utisnite u kalup za torte veličine 24 cm
Podlogu stavite u frižider, a za to vrijeme napravite kremu. (Jedna kora ide kao podloga torte, druga ide (ali ne morate napraviti ovaj korak) na vrh torte kao dodatan krokant i dekoracija).
Krema od Nutelle i sira
- 250 g krem sira
- 250 g mascarponea
- 10 kašika Nutelle
- 500 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Krem sir i mascarpone povežite mikserom.
U posebnoj posudi umutite vrhnje za šlag.
U šlag miješajući dodajte mješavinu sira.
Od dobivene kreme oduzmite 4 kašike kreme (ako radite i gornju koru, oduzmite još malo kreme od sira), a u preostali dio kreme stavite Nutellu.
Na podlogu od keksa stavite kremu od sira (4 kašike), pa kremu od Nutelle.
Tortu vratite u frižider (barem 4 sata neka bude na hladnom).
Tortu ukrasite tostiranim lješnjacima ili gornjim korom koju ohladite u kalupu, odvojite od kalupa, premažite sirom, izrežite i stavite na vrh torte.
Uživajte u ovom brzom i jako finom desertu.