Svijet

Prva predizborna debata u SAD: Trump ima tajno oružje i planira ga iskoristiti

Predsjednik SAD Donald Trump i njegov protivnik na predstojećim izborima u SAD Demokrata Joe Biden večeras će imati prvi duel uoči, po mnogima najvažnijim izborima na planeti, koje je ova generacija čovječanstva doživjela.

Mislite da pretjerujemo kad kažemo "najvažniji izbori u posljednjih 50-tak godina"?

Ne. Ne pretjerujemo. Evo zašto.

Izbori u znaku korone i rasnih nemira 

Godina je 2020. i ona će u historiju čovječanstva ući kao godina u kojoj se planeta po prvi nakon nekoliko stoljeća suočila sa pandemijom globalnih razmjera, koja se još ne zaustavlja i već je dobrano promijenila globalni način života, mnoge geopolitičke odnose, urušila brojne ekonomije, a mnoge će tek da uruši. A to je samo početak, izgleda.

Kada je u pitanju SAD i ova godina, Covid 19 i nije najveći problem "preko bare". Ubistvo Afroamerikanca Georga Floyda podiglo je rasne tenzije u Americi gotovo do ruba građanskog rata.

Mnogi američki gradovi svakodnevno podsjećaju na ratne zone, a stavovi Trumpa i Bidena dijametralno su suprotni u gotovo svim stavkama večerašnje debate. Sigurno će biti zanimljivo.

Moderator večerašnje debate bit će ugledni novinar Chris Wallace, inače uposlenik mreže Fox News, koja je tradicionalno na strani Republikanaca, dakle Donalda Trumpa.

Trumpove teorije zavjere 

Međutim, Trump tu, naravno, vidi teoriju zavjere protiv njega.

"Siguran sam da će mi postavljati samo teška i provokativna pitanja. Vidjet ćete o čemu pričam. Bit će nepošteno, u to uopće ne sumnjam. Njega kontrolira radikalna ljevica. Oni ga kontroliraju", rekao je Trump prošle sedmice u intervjuu za radio Fox News, jedan od rijetkih američkih medija koje predsjednik SAD ne zove "fake news".

Ipak, smeta mu što će debatu moderirati novinar ove kuće...

Večerašnja će debata biti podijeljena u šest krugova, od kojih će svaki trajati po 15 minuta, a tokom kojih će dva kandidata diskutovati o temama Trumpovih i Bidenovih rezultata u politici, o Vrhovnom sudu SAD, borbi protiv pandemije Covid-19, ekonomiji, integritetu izbora, te politici prema izuzetno gorućim škakljivim pitanjima rasne netrpeljivosti koja vlada u SAD.

Ne treba posebno napominjati kako se Trump i Biden ne slažu ni oko jedne teme večerašnje debate, pa će biti posebno zanimljivo čuti suprotstavljene strane.

Iako su sve teme večerašnje debate izuzetno važne, ne samo po SAD, već i po kompletnu planetu, jedna izjava Joe Bidena mogla bi "baciti u vodu" sve druge teme.

Šta će biti ako Trump bude poražen?

"Ovaj predsjednik će pokušati ukrasti izbore. Uvjeren sam da ako izgubi izbore, neće priznati poraz, pa će ga vojska morati ispratiti iz Bijele kuće", rekao je Biden Trevoru Noahu u emisiji "The Daily Show".

Nije samo Biden onaj koji upozorava da Trump neće priznati eventualni poraz. Sam predsjednik Amerike svojim izjavama već priprema tlo.

Jutros je, na primjer, objavio tvit sa dvije riječi "Namješteni izbori", te retvitao video u kojem se navodno kupuju glasovi američkih glasača.

Već je sada evidentno kako Trump ima "tajno oružje". U slučaju poraza na izborima, gotovo pa sigurno neće mirno priznati poraz, a ako je suditi po dosadašnjoj izuzetno zapaljivoj retorici koju koristi, nije teško očekivati da bljuje vatru u slučaju poraza. Samo, problem u ovom slučaju je takav da bi Trump vrlo lako mogao pokrenuti nemire strašnih razmjera širom SAD. Da ne kažemo šta teže, kao građanski rat...

Trumpa podržavaju desničarske i ultra desničarske grupe koje ovih dana do zuba naoružane paradiraju američkim gradovima

Ovo bi moglo predstavljati ogroman problem, s obzirom na trenutnu situaciju u Americi, koja je razdorena rasnim nemirima. Trumpa podržavaju desničarske i ultra desničarske grupe, koje ovih dana do zuba naoružane paradiraju američkim gradovima, sukobljavajući se, tu i tamo, sa pripadnicima radikalne ljevice (ANTIFA) i demonstrantima koji se bore za prava Afroamerikanaca (Black lives matter). Ne treba posebno napominjati šta bi se desilo u slučaju da Trump bude eventualno poražen na izborima, pa da pozove svoje pristalice da "brane zakon i red, temelje na kojima Amerika počiva". Law and order (zakon i red) upravo je jedna od najčešće korištenih poruka na socijalnim mrežama Donalda Trumpa. Ne bez razloga.

Napad je najbolja odbrana

Nema nikakve sumnje da će Trump večeras biti u strašnoj ofanzivi. Već je optužio Bidena da se drogira, pa je čak tražio da se uoči debate uradi i narko test. Biden je to, naravno, odbio.

Večerašnja debata mogla bi biti unikatna u historiji američkih predsjedničkih debata, jer nikad nijedan kandidat nije tvrdio stvari koje tvrdi Trump.

Između ostalog, večeras će predsjednik SAD otvoreno optužiti protivnika iz Demokratske stranke da radi u interesu druge velesile. Trumpa su 2016. optuživali da radi u interesu Rusije, a on sada "vraća uslugu" Demokratama optužbama da Biden radi u interesu Kine. I ne samo to. Već odavno ga zove "narkomanom", pa je za očekivati da to i večeras čujemo.

Covid-19 će također biti jedna od gorućih tema. Dovoljno je samo reći da Trump poziva ljude da ne nose maske i ne poštuju mjere zabrane. Da ne napominjemo da je Amerikancima savjetovao da piju sredstva za dezinfekciju...

Biden, s druge strane, zagovara masovno i besplatno testiranje američkih građana, te najavljuje povratak Dr. Anthonya Faucija kao vodećeg eksperta u borbi protiv pandemije.

Debata će početi u 21 sat po lokalnom vremenu, odnosno u 3 ujutro po vremenu BiH, a trajat će 90 minuta. Naredna debata dvojice kandidata bit će održana 15. oktobra u Miamiju.