Crnolistaš i osuđenik

Novalić opet kuka. Uporište za plač našao u dijelu izvještaja koji opisuje kako su ga špahtlom skidali s vlasti

Crnolistaš i prvostepeni osuđenik za kriminalnu nabavku malina-respiratora Fadil Novalić još uvijek nije prežalio što više nije premijer.

Nakon što je ispucao četiri godine regularnog mandata, pa još četiri u nekom tehničkom, Novalić se nadao ostanku u fotelji još četiri. Uprkos blokadama njegove stranke SDA, ta mu se želja nije ostvarila jer je reagirao visoki predstavnik.

Novalić je sad nastavio da kuka, a uporište za svoj plač našao je u dijelu izvještaja Evropske komisije u kojem se faktički opisuje da se on zajedno sa SDA morao “špahtlom skidati” sa vlasti.

“Dokaz okupacije pod kojom živimo. Izvještaj Evropske Komisije otvoreno navodi kako je Christian Schmidt ‘suspendovao Ustav da bi nametnuo Vladu Federacije’.

Prešućuju dio o suspendovanju konstitutivnosti - naravno bošnjačkog naroda - koju ‘naši prijatelji’ zovu ‘natkrovljujućim načelom dejtonskog mirovnog sporazuma’ kad se radi o Hrvatima.

Mediji ovo stavljaju u fusnote. Nametnuta vlast koja je tim svojevrsnim državnim udarom dovedena na poziciju bi najradije da se na njega zaboravi. Nikad ne zaboravite 27. April”, naveo je Novalić.

Dakle, Novalić od građana traži da nikad ne zaboreve datum kada je njegovoj mračnoj kleptokratskoj vladavini došao kraj te da ga proglase svojevrsnim danom žalosti. Uz to traži da kude međunarodnu zajednicu što je morala mijenjati Ustav FBiH da bi se njega odlijepilo od fotelje, umjesto da je priznao poraz i sam se povukao.