osuđeni na zatvor

Osuđeni Novalić, Solak i Hodžić traže da Schmidt ispravi izvještaj UN-u. Tvrde da se šire dezinformacije o predmetu “Respiratori”

Branioci Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića poslali su OHR-u zajednički zahtjev za ispravku 65. izvještaja Visokog predstavnika Christiana Schmidta generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda zbog, kako se navodi u dopisu advokata Elmir Jahića, "konstatiranih dezinformacija i netačnih navoda iskazanih u predmetnom izvještaju o krivičnom predmetu Respiratori".

"Intencija poslatog prednje navedenog zahtjeva, jeste ta, da mi, kao branioci prednje navedenih lica želimo da vjerujemo da plasirana dezinformacija ne predstavlja još jedan produkt nezapamćene političko-medijsko-diplomatske kampanje širenja neistina koja je rezultirala neprihvatljivim pritiskom na istražne i pravosudne organe BiH, koji su na žalost podlegli toj kampanji i donijeli nezakonite osuđujuće presude.

Sudski postupak

Nadalje, intencija predmetnog zahtjeva nije da mi branioci na bilo koji način utječemo na metodologiju izrade Izvještaja.

Ali, simptomatično je da je po prvi put u izvještaju sadržana informacija o nekom sudskom postupku i to na način kojim se šire dezinformacije.

Naravno, ukoliko isto predstavlja novi model metodologije, kao branilac g. Novalić Fadila, pozivam Visokog predstavnika da u izvještaju napiše istinu, na način da citira petit dispozitiva presude, ali isto tako da u izvještaju konstatira da su u odnosu na g. Novalić Fadila glede blanketnih propisa primijenjeni propisi koji su prestali da važe i to konkretno odredbe Zakona o Vladi FBiH i Zakon o organizaciji organa uprave koji je prestao da važi 2005. godine.

S napomenom da su odredbe Zakona o Vladi FBiH iz 1994. godine, koje su citirane u presudi, dopunjene kasnijim izmjenama i dopunama Zakona iz 1995. godine, a inače Zakon o Vladi FBiH je od 1995. godine do podizanja i potvrđivanja optužnice pretrpio pet izmjena i dopuna.

Redovna rasprava

Molimo da u cilju blagovremenog i objektivnog informiranja javnosti u BiH, predmetnu informaciju objavite i na taj način objektivno i tačno informirate građene BiH", navodi se u reakciji koju potpisuje Jahić.

Podsjetimo, u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za danas je zakazana redovna polugodišnja rasprava o stanju u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj podnosi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.