Ako želite nešto slatko i slano u isto vrijeme za vas smo pronašli idealan recept za čokoladnu deliciju koja se radi sa samo tri sastojka, a još je i zdrava.
Potrebna vam je tamna čokolada, a preporučuje se da uzmete onu sa barem 60 posto tamne čokolade. Više zdravstvenih blagodati dobit ćete od zrna kakaa koji sadrže male količine različitih hranjivih sastojaka, uključujući vitamine A, E i B, kalcij, željezo i kalij. Kakao također nudi brojne antioksidanse, uključujući teobromin, koji mogu pomoći u smanjenju upale i smanjenju krvnog pritiska.
Sa štapićima uravnotežujete slatki i slani okus. Uzmite tanke štapiće i zatim ih stavite u plastičnu vrećicu koju ćete zatvoriti. Onda ih razlomite na manje dijelove.
Zadnji sastojak je neslani kikiriki koji je dobar izvor vlakana. Vlakna pomažu usporiti apsorpciju, što znači da kikiriki u ovoj ukusnoj poslastici može pomoći da duže ostanete siti. Kikiriki je također dobar izvor antioksidansa, vitamina E, magnezija, mangana i fosfora.
Ovu čokoladnu zdravu poslasticu možete raditi i u drugim varijacijama. Naprimjer, za zimske praznike možete upotrijebiti orah i pistacije, a za Valentinovo jagode i bijelu čokoladu ili strugotine kokosa. Za Noć vještica možete koristiti šarene bombone i slično.
Sastojci:
- 250 g tamne čokolade, slomljene na komade
- 2 šolje (500 ml) tankih štapića, slomljenih na komade
- 1/4 šolje (60 ml) neslanog kikirikija, nasjeckanog
Recept:
Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Stavite čokoladu u mikrovalnu pećnicu. Zagrijte u mikrovalnoj pećnici na visokoj temperaturi oko minutu i po, miješajući svakih 20 do 30 sekundi dok ne postane glatko.
Umiješajte štapiće u otopljenu čokoladu. Kašikom dodajte smjesu čokolade na pripremljeni pleh za pečenje. Ravnomjerno rasporedite smjesu na oko pola centimetra debljine. Pospite kikirikijem.
Stavite lim za pečenje u frižideru da se stvrdne, najmanje 30 minuta. Razbijte na komade i ostatke čuvajte u frižideru do 5 dana, piše Shape.