mlijeko

Znate li da s godinama sve manje podnosimo laktozu? Postoji objašnjenje zašto

Otprilike 75 posto svjetske populacije postaje sve osjetljivije na laktozu s godinama. No, čini se da za to postoji potpuno logičan i ne tako neočekivan razlog, tvrde stručnjaci.

Pijenje mlijeka ključno je na početku života svakog čovjeka, ali kako starimo, sve manje konzumiramo mlijeko i mliječne proizvode.

"Kao dojenčad, ljudi proizvode značajne količine laktoze za probavu koja se nalazi u majčinom mlijeku. Povijesno gledano, nakon prestanka dojenja i uvođenja krute hrane, ljudi ne konzumiraju hranu koja sadrži laktozu", objašnjava doktorica naturopatske medicine, Linna Goelz.

S obzirom na to da ljudi nisu jeli toliko hrane koja sadržava laktozu, njihova su tijela s vremenom prirodno počela proizvoditi sve manje enzima laktoze, što znači da nismo u stanju pravilno probaviti mliječne proizvode, dodaje dr. Goelz.

Ovaj prirodni proces javlja se kod većine ljudi nakon djetinjstva, objašnjava doktorica Janese Laster koja ističe da veliku ulogu u intoleranciji na laktozu imaju i geni.

"Sposobnost probave laktoze u odrasloj dobi ovisi o specifičnim varijantama gena naslijeđenih od roditelja, koje utječu na prisutnu razinu aktivnosti laktoze", objašnjava ona.

Dodala je da sposobnost tijela za razgradnju mliječnih proizvoda ovisi o osobi. "Iako se neki možda bore s probavom svježeg mlijeka, mogli bi pronaći olakšanje u konzumiranju određenih mliječnih proizvoda poput sira ili jogurta, zahvaljujući procesu fermentacije koji razgrađuje značajan dio laktoze", ističe dr. Laster.