ŠEĆER U KRVI SPORIJE RASTE

Volite jesti hljeb, ali ne želite se udebljati: Stručnjak otkrio odličan trik

Postoji način kako jesti hljeb, a ne udebljati se. Stručnjaci tako predlažu zamrzavanje hljeba prije konzumacije. Naime, zamrzavanjem se škrob pretvara u otporni škrob, što smanjuje kalorijsku vrijednost hljeba. Veći udio otpornog škroba znači da tijelo sporije probavlja zamrznuti hljeb. Tako šećer u krvi sporije raste nego kada jedemo svježi hljeb, što potencijalno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Ne morate brinuti ako pojedete malu količinu hljeba dnevno, ali ako ga se ne možete odreći, možda će vam biti lakše ako primijenite trik koji će navodno prepoloviti broj kalorija koje unosite konzumacijom hljeba, piše Daily Mail.

Sve što trebate napraviti jest staviti ga u zamrzivač. Naime, zamrzavanje škrob pretvara u otporni škrob. Zvuči nevjerovatno, ali to znači da vaše tijelo dobiva puno manje kalorija od hljeba. Zapravo, otporni škrob hrani vaše crijevne bakterije umjesto da vas deblja. Slična stvar događa se i kada hljeb tostiramo pa tako i prepečeni hljeb manje deblja od svježeg hljeba.

Za većinu ljudi to je dobra stvar, budući da veći udio otpornog škroba znači da tijelo sporije probavlja jednom zamrznut hljeb, uzrokujući blaži porast šećera u krvi nego svježi hljeb, što potencijalno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.