Međunarodni praznik rada praznik je koji većina bh. građana provodi u prirodi uz za dobar roštilj. Međutim, ove godine i ne idu baš u prilog onima koji su se odlučili na ovaj potez.
Za vas koji niste u prilici potpaliti roštilj, donosimo recept za jednostavnu marinadu za pileće meso koja će zamirisati u vašem domu i dok je budete pekli u običnoj pećnici. Idealna je za vrijeme praznika.
Sastojci:
- svježe cijeđeni sok od 2 limuna
- 4 čena bijelog luka, zgnječena
- 1 kašika senfa
- 1 kašika sušenih mediteranskih začina ili mješavine origana, timijana, nane i majorana
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice sveže mljevenog crnog bibera
- 3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Pomiješajte limunov sok, bijeli luk, senf, začine, so i biber zajedno u srednjoj posudi dok se dobro ne sjedine. Uz miješanje polako sipajte maslinovo ulje.
Dodajte piletinu i lagano promiješajte. Pokrijte i marinirajte u frižideru najmanje 30 minuta, a najbolje bi bilo preko noći, piše punkufer.hr.
Ovu marinadu možete koristiti i za tikvice.