Prijatno

Jeste li probali piletinu s kikirikijem? Uz ovaj recept postat će vaša omiljena kombinacija

Pileće meso je najzastupljenija namirnica životinjskog porijekla i najčešće je i konzumiramo. Na našu sreću, pregršt je recepata koji mogu da obogate ukus ovog mesa.

Ipak, nekako, čini nam se da je jedna od najdražih kombinacija mnogih upravo spoj piletine i kikirikija. Pa u tom duhu, odlučili smo da vam predstavimo jedan takav recept i nadamo se da će vam se dopasti.

Piletina u kikiriki sosu

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 8 komada pilećeg filea, isjeckanih na duguljaste šnite
  • 1 fino isjeckan crveni luk
  • 3 isjeckana čena bijelog luka
  • 2 isjeckane ljute papričice (smanjite količinu ako ne volite ljuto)
  • 2 kašičice svježeg đumbira, narednanog
  • 2 kašičice kurkume
  • 100 g kikiriki putera
  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 400 g isjeckanog paradajza iz konzerve
  • šaka sjeckanog korijandera

I još:

  • pečeni kikiriki
  • integralna riža, skuhana

Priprema:

Zagrijte kašiku maslinovog ulja i dodajte isjeckano pileće meso. Uz stalno miješanje pecite, dok meso ne dobije zlatkastu boju. Dodajte bijeli i crveni luk, đumbir i čili papričicu i još jednu kašiku maslinovog ulja. Propržite minut, pa dodajte kurkumu.

Meso izvadite iz masnoće i ostavite sa strane.

U posebnoj činiji pomiješajte kikiriki puter, kokosovo mlijeko i paradajz. Smjesu sipajte u tavu u kojoj se peklo meso i pustite da provri, stalno miješajući. Dodajte korijander i vratite meso. Promiješajte i ostavite da se krčka 30 minuta, na srednjoj temperaturi.

U tanjir sipajte rižu i dodajte piletinu. Pospite pečenim kikirikijem i poslužite toplo, uz sezonsku salatu. Prijatno!