nema tolerancije

Skandal u Malmeu: Nizozemski predstavnik Joost Klein neće nastupiti u finalu Eurosonga. Otkriven razlog

Nizozemski umjetnik Joost Klein (26) i njegova pjesma "Europapa" diskvalificirani su s Eurosonga 2024.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) objavila je saopćenje:

"Nizozemski umjetnik Joost Klein neće se takmičiti u velikom finalu ovogodišnjeg Eurosonga. Švedska policija istražila je pritužbu jedne članice produkcijske ekipe nakon incidenta nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer.

Dok pravni proces ide svojim tokom, ne bi bilo prikladno da on nastavi s učešćem. Željeli bismo jasno naglasiti da, suprotno nekim medijskim izvještajima i nagađanjima na društvenim mrežama, u ovaj incident nije bio uključen niti jedan drugi izvođač ili član delegacije.

Zadržavamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na našem događaju i predani smo pružanju sigurne i zaštićene radne okoline za svo osoblje.

U svjetlu ovoga, ponašanje Joosta Kleina prema članu tima smatra se kršenjem pravila takmičenja. Veliko finale 68. takmičenja za pjesmu Eurovizije nastavit će se s 25 pjesama".

Diskvalifikacija dolazi nakon što se Joost Klein nije pojavio na probama u petak, a EBU je izjavio da istražuje incident u koji je upleten nizozemski umjetnik.

Broj zemalja koje se takmiče u velikom finalu sada je smanjen sa 26 na 25. Nizozemska je trebala nastupiti kao pjesma broj pet.