traže istragu

Nizozemska zaprijetila bojkotom Eurosonga

Nizozemska je zaprijetila da bi mogla prestati učestvovati na Euroviziji nakon što je njen ovogodišnji predstavnik iznenada diskvalificiran.

Nizozemska televizijska kuća Avrotros pozvala je na rješavanje "strukturalnih problema" u popularnom takmičenju i možda se neće prijaviti za naredno učešće dok se ne naprave poboljšanja.

Prvi slučaj

Joost Klein izbačen je iz nakon što je navodno verbalno prijetio radnici u organizaciji Eurovizije tokom prošlomjesečnog događaja u švedskom Malmou.

Organizatori Eurosonga sada istražuju incident, koji je rezultirao time da je prvi put neki izvođač diskvalificiran nakon što je stigao do velikog finala.

"Takmičenje za pjesmu Eurovizije stvoreno je da poveže zemlje i narode kroz muziku i podrži međusobno jedinstvo.

Ovo bi trebala biti polazna tačka za organizatore i sve zemlje učesnice.

Sve dok Avrotros ne bude uvjeren da će se izvršiti strukturne prilagodbe umjetnika i njihove muzičke poruke u centru, razmatrat ćemo učešće u takmičenju", saopćio je Avrotros.

Više problema

Avrotros je saopćio da će "sarađivati" s istragom Evropske radiodifuzne unije (EBU), koje je organizator Eurovizije, ali misli da je "potrebna šira, dublja i istinski nezavisna istraga za rješavanje strukturnih problema".

Naglašava da njihova zabrinutost nije povezana samo s incidentom u Malmeu - već i sa širim problemima uključujući upravljanje, pravila takmičenja i žalbeni postupak, te povećani pritisak na umjetnike i delegacije.

Ovogodišnji događaj također je bio zasjenjen protestima zbog učešća Izraela u jeku rata u Gazi.

Propalestinski protesti održavani su tokom cijelog događaja, a procjenjuje se da je oko 12.000 ljudi - uključujući švedsku klimatsku aktivisticu Gretu Thunberg - izašlo na ulice Malmea kako bi pozvalo na isključenje Izraela.