nećete požaliti

Poslastica za vikend: Fantastični kolač sa hurmama

Ovaj neobični s kafom kolač ne samo da nije gorak, već je iskustvo kakvo dosad sigurno nikad niste probali.

Hurme i vanilijin ekstrakt mu daju svu slatkoću koja mu je potrebna, a sa dodatkom preljeva od kafe, sigurno će vas očarati.

Sastojci:

1 1/2 šolja hurmi, bez košpca i isjeckanih

1 šolja tople kuhane kafe

1 3/4 šolje brašna

1 kašičica sode bikarbone

1/2 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice mljevenog cimeta

1/4 kašičice mljevenog muškatnog oraščića

1/2 šolje putera, omekšanog

1 šolja granuliranog šećera

2 velika jaja

1 kašičica ekstrakta vanilije

1 šolja sjeckanih oraha

Za glazuru:

1 šolja šećera u prahu

2 kašike kuhanog espresa (jaka kafa)

1 kašičica ekstrakta vanilije

Priprema:

Pripremite hurme. Zagrijte rernu na 175 stepeni. Podmažite i pobrašnite pleh veličine 23x13 centimetara.

U posudu pomiješajte sjeckane hurme i toplu kafu. Ostavite da odstoji 10-15 minuta kako bi hurme omekšale.

Pomiješajte suhe sastojke. U drugoj posudi umutite brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so, cimet i muškatni oraščić.

U velikoj posudi umutite puter i šećer dok ne postanu glatki. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro umutivši nakon svakog dodavanja. Umiješajte ekstrakt vanilije.

Postepeno dodajte mješavinu brašna u mješavinu putera, miješajući dok se ne sjedini. Dodajte omekšale hurme (sa preostalom kafom) i sjeckane orahe.

Sipajte tijesto u pripremljenu tepsiju i poravnajte vrh. Pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista, prenose Vijesti.

Ostavite kolač da se ohladi u kalupu deset minuta, a zatim ga ostavite da se potpuno ohladi.

Napravite glazuru:

U maloj posudi umutite šećer u prahu, kuhani espreso i ekstrakt vanilije dok ne postane glatka. Ohlađeni kolač prelijte espreso glazurom. Ostavite da se stegne prije rezanja i serviranja, prenosi Chef_zouheir.