Ovaj neobični s kafom kolač ne samo da nije gorak, već je iskustvo kakvo dosad sigurno nikad niste probali.
Hurme i vanilijin ekstrakt mu daju svu slatkoću koja mu je potrebna, a sa dodatkom preljeva od kafe, sigurno će vas očarati.
Sastojci:
1 1/2 šolja hurmi, bez košpca i isjeckanih
1 šolja tople kuhane kafe
1 3/4 šolje brašna
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice mljevenog cimeta
1/4 kašičice mljevenog muškatnog oraščića
1/2 šolje putera, omekšanog
1 šolja granuliranog šećera
2 velika jaja
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 šolja sjeckanih oraha
Za glazuru:
1 šolja šećera u prahu
2 kašike kuhanog espresa (jaka kafa)
1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Pripremite hurme. Zagrijte rernu na 175 stepeni. Podmažite i pobrašnite pleh veličine 23x13 centimetara.
U posudu pomiješajte sjeckane hurme i toplu kafu. Ostavite da odstoji 10-15 minuta kako bi hurme omekšale.
Pomiješajte suhe sastojke. U drugoj posudi umutite brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so, cimet i muškatni oraščić.
U velikoj posudi umutite puter i šećer dok ne postanu glatki. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro umutivši nakon svakog dodavanja. Umiješajte ekstrakt vanilije.
Postepeno dodajte mješavinu brašna u mješavinu putera, miješajući dok se ne sjedini. Dodajte omekšale hurme (sa preostalom kafom) i sjeckane orahe.
Sipajte tijesto u pripremljenu tepsiju i poravnajte vrh. Pecite 60-70 minuta ili dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista, prenose Vijesti.
Ostavite kolač da se ohladi u kalupu deset minuta, a zatim ga ostavite da se potpuno ohladi.
Napravite glazuru:
U maloj posudi umutite šećer u prahu, kuhani espreso i ekstrakt vanilije dok ne postane glatka. Ohlađeni kolač prelijte espreso glazurom. Ostavite da se stegne prije rezanja i serviranja, prenosi Chef_zouheir.