BRIGA ZBOG POTRAŽNJE

Tesla prestala s prodajom najjeftinije verzije Cybertrucka, evo o čemu je riječ

Tesla je prestala zaprimati narudžbe za najjeftiniju verziju Cybertrucka, što ukazuje na zabrinutost zbog potražnje dok se skuplji modeli iz serije Foundation gomilaju u Teslinom inventaru.

Tokom vikenda, Tesla je obustavila narudžbe za verziju Cybertrucka s pogonom na stražnje točkove (RWD), koja je koštala oko 61.000 dolara i nudila domet od 250 milja (oko 402 kilometra). Sada je "najjeftiniji" Cybertruck na prodaju verzija s pogonom na sve točkove (AWD) po cijeni od 99.990 dolara, s dometom od 318 milja (oko 512 kilometara), piše Yahoo Finance.

Prema Teslinoj web stranici, Cybertruck AWD — koji je model ograničenog izdanja iz serije Foundation koji će biti ponuđen samo u prvoj godini — može se naručiti za trenutnu isporuku u augustu ili septembru. Verzija s tri motora pod nazivom 'Cyberbeast', koja košta 119.900 dolara, može se naručiti s procijenjenom isporukom najranije u oktobru.

Obustava narudžbi za najjeftiniju verziju Cybertrucka donekle je problematična, s obzirom na to da firma ima oko milion prednarudžbi za vozilo, ako je vjerovati riječima Elona Muska, a cilj je doseći godišnju proizvodnju od 200.000 Cybertruckova svih verzija do kraja godine.

Ipak, Cybertruck se dobro prodavao — Tesla je prodala 8.755 automobila u drugom kvartalu, prema podacima Kelley Blue Booka, u usporedbi s konkurentskih 4.466 Ford F-150 Lightninga i samo 3.309 Rivian R1T vozila. No, to je i dalje relativno loša prodaja za Teslu, koja je prošle godine isporučila 1,8 miliona vozila diljem svijeta.

Ipak, Teslina odluka da obustavi prodaju Cybertrucka s pogonom na stražnje točkove ne znači da je taj model zauvijek nestao. Tesla ionako nije planirala isporuku Cybertrucka RWD prije 2025. godine, pa bi se mogao ponovno pojaviti na Teslinoj stranici za narudžbe u nekom trenutku sljedeće godine.