adrenalinsko iskustvo

Ovo morate znati kada idete na rafting: Ne morate čak ni znati plivati

Rafting skipper s međunarodnom licencom Edin Redžić otkriva pet pravila raftinga kojih se trebate pridržavati prije ulaska u rijeku. Volite li prirodu i želite ljeto provesti u aktivnom odmoru jedan od načina je rafting. Spuštanjem niz riječne brzace dižete adrenalin, rješavate se stresa ali i testirate spremnost na timski rad.

Rijeka nije jednako moćna cijele godine, pa odaberite dio godine ovisno o doživljaju kojeg želite. KRijeke u svijetu se gradiraju po težini vode od 1-5.

Šta o raftingu treba znati svaki početnik? Za početak odgovor na pitanje s kime sjedate u čamac, ko je skiper, kakvu opremu nosite! Bez ustručavanja skipera treba pitati da li je licenciran i ako je potrebno tražiti licencu na uvid, jer svoj život povjeravate toj osobi - na zaboravite na to! Ostala pravila oko organizacije raftinga razlikuju se od firme do firme.

Prije ulaska u čamac potrebno je obući posebno neoprensko odijelo, sigurnosni prsluk i na glavu staviti kacigu. Isto tako treba pažljivo ući u poseban čamac 'raft koji je napravljen od otporne, višeslojne gume i više odvojenih zračnih komora. Skipper raspoređuje gdje će ko od ekipe sjediti kako bi se stvorio potreban balans.

Mora li se znati dobro plivati? Skiperi su najsretniji ako ste dobar plivač ali i ako niste, to nije nikakav problem. O svojim plivačkim sposobnostima potrebno je razgovarati sa skiperom. Takozvani 'Safety talk' je najvažniji dio raftinga i tokom njega ćete naučiti sve kako se ponašati ali i kako reagirati u slučaju da se nešto nenadano dogodi. Ukoliko ste slabiji plivač najvažnije je da upoznate svog vodica o vašem plivačkom iskustvu.

Bonton na raftingu! Kao i na svim ostalim adrenalinskim aktivnostima važno je da niste pod utjecajem alkohola ili pod dejstvom opijata. Isto tako važno je da slušate svog raft vodiča i da postupate prema njegovim uputama, piše Net.

Ništa ne bacate u rijeku (ni opušak cigarete) i ne zagađujete prirodu svojim boravkom na rijeci.