zdravstvene dobrobiti

Superhrana budućnosti? Meduze bi se uskoro mogle naći na hastalu

Uočite li meduzu u vodi ili na plaži, brzo ćete pobjeći. No stručnjaci sada preporučuju upravo suprotno: plodovi mora smatraju se superhranom budućnosti.

U potrazi za održivim izvorima hrane, istraživači neprestano otkrivaju nove prehrambene trendove koji nude obećavajuće prednosti. Naprimjer, kukcima i algama već se pripisuju brojne zdravstvene dobrobiti.

Trenutno stručnjaci usmjeravaju pažnju na meduze. Ne samo da su dostupne u gotovo neograničenim količinama, već se također kaže da su izuzetno zdrave - i iznenađujuće, čak i dobrog okusa.


U mnogim dijelovima svijeta, posebno u Aziji, meduze su na jelovniku već više od 1.000 godina i tamo se smatraju delikatesom. Postoji preko 30 vrsta meduza koje se pripremaju na razne načine, bilo u supama, salatama ili kao sushi.

Međutim, prilikom pripreme potreban je poseban oprez. Ako se žarnjaci ne obrade pravilno, može doći do trovanja.

Meduze imaju okus koji podsjeća na kamenice. Meduze koje se poslužuju u Evropi trenutno dolaze samo iz Azije.

Alga meduza vilica (Codium fragile) trenutno se smatra favoritom kada je u pitanju superhrana. Ima ga u mnogim morima, a prema informatičkoj tvrtki Foodpairing NV, specijaliziranoj za analizu aroma, navodno se posebno dobro kombinira s kafom, čipsom, tekilom, pačijim prsima, šparogama i mangom.