lijek

Surutka je zaboravljeni napitak: Jača imunitet, čuva jetru, a pomaže i kod dijabetesa

Još u doba Stare Grčke, surutka se smatrala napitkom koji ima terapeutsku primjenu. Hipokrat je proučavao ovaj mliječni proizvod i preporučivao ga protiv tuberkuloze, žutice i nekih kožnih oboljenja. Milenijumima kasnije, od 18. vijeka u germanskim zemljama surutka se primjenjivala protiv dijareje, bolesti žuči, dizenterije, kao i kožnih bolesti i kamena u bubregu.

Smatra se da je ona dobra za normalizovanje nivoa holesterola, za jačanje imuniteta, regeneraciju i zaštitu jetre, bolji rad žučnih puteva i regulaciju nivoa šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2. Posebno je cijenjena kozija surutka koja sadrži manje laktoze od kravlje, uz visok sadržaj proteina.

Surutka pozitivno djeluje i poboljšanje rada bubrega, kod alergija, bronhitisa, astme, pomaže sprečavanju osteoporoze. Ima pozitivan utjecaj kod smanjenog apetita i povišenog krvnog pritiska. Odlično reguliše probavu i koriste je i zdrave osobe i rekovalescenti.

Dvije su osnovne vrste tečne surutke, slatka i kisela. Slatka surutka se dobija kao nusproizvod u proizvodnji polutvrdih i tvrdih sireva, zgrušavanjem mlijeka uz korištenje sirila. Kisela surutka je nusproizvod u proizvodnji kiselih sireva zgrušavanjem mlijeka uz upotrebu raznih kiselina.

Tečna surutka koju možete pronaći u našim prodavnicama na sto grama proizvoda ima oko 27 kalorija (kozija ima 30 kcal) i sadrži 0,4 grama proteina, 4,6 grama laktoze i 0,1 gram mliječne masti.

Ovaj napitak se ne preporučuje osobama koje su netolerantne na laktozu, jer oko 95 posto laktoze osnovne sirovine mlijeka ostane u sututki. Proteini najvećim dijelom također ostanu u njoj.

Kozja surutka može da se koristi kod osoba netolerantnih na laktozu kao zamjena za kravlje mlijeko. Naime, prema istraživanju rađenom u SAD devet od 10 slučajeva osobe netolerantne na laktozu lako podnose koziju surutku.

Proteini surutke se uglavnom sastoje od α-laktoalbumina i β-laktoglobulina. Ovi proteini sadrže brzo resorbujuće esencijalne aminokiseline. Ona sadrži i vitamine B kompleksa (B2, B6, B12), vitamin C, vitamin K.

Također sadrži i mnoge minerale, natrij, kalij, magnezij, cink, fosfor, bakar, kobalt, mangan. Preporučena doza je jedna do dvije čaše tečne surutke dnevno.