Priča o bh nobelovcu

Ivo Andrić 20 godina je čekao svoju najveću ljubav: U seriji je glumi Selma Alispahić

Milica Babić je bila vjerena kada se upoznala s velikim piscem

Na RTS je počelo prikazivanje serije o bh. nobelovcu Ivi Andriću. Autor projekta je Tihomir Stanić.

Serija „Nobelovac“ u osam epizoda prati priču o pripremi i odlasku Andrića u Štokholm na dodjelu Nobelove nagrade, ali se paralelno bavi i njegovim djetinjstvom, književnim djelom, diplomatijom…
Najzastupljeniji je period od 1941. godine, kada je Ivo Andrić u Beogradu pisao svoja najznačajnija djela – „Na Drini ćuprija“, „Travnička hronika“ , „Gospođica“.

„Priča ove serije je trenutak u kojem on sazna da je dobio Nobelovu nagradu, preispituje svoje postupke iz prošlosti i u jednoj ličnoj introspekciji razmišlja o tome šta je cijena slave i šta je cijena tog uspjeha. Kao što on sam u toj velikoj pripovijetci „Most na Žepi“ kaže: „A niko se ne pita po koju cijenu se uspjeh stiče'“, navodi Tihomir Stanić.

U ulozi Milice Babić, žene koja je obilježila Andrićev život, pojavljuje se bh. glumica Selma Alispahić.

Milica Babić je bila velika Andrićeva ljubav, koju je čekao punih 20 godina.

Ona je nakon prvog braka, sa novinarom, diplomatom i prevodiocem Nenadom Jovanovićem postala supruga Ive Andrića, neženje do 66. godine.

Milica, koja je rođena u Bosanskom Šamcu, je u vrijeme kada je upoznala Andrića bila vjerena za svoju staru ljubav iz Tuzle, Nenada Jovanovića. Andrić je kasnije sa bračnim parom Jovanović njegovao prijateljske odnose.

Nakon gotovo 20 godina poznanstva, 1957. Nenad je preminuo, a pisac više nije znao kako da krije svoju naklonost prema Milici. Godinu kasnije njih dvoje su se vjenčali, a Andrić je otkrio da je "Jelena, žena koje nema" zapravo Milica.

Kada se 1961. godine pojavio na dodjeli Nobelove nagrade, pratila ga je Milica u plavoj haljini s velikom crnom mašnom u kosi. Nažalost, ljubav je trajala kratko. Zbog teškog oblika artritisa Milica je pila lijekove koji su joj oslabili srce i ono ju je izdalo 1968.

U porodičnoj kući u Herceg Novom 24. marta 1968. godine Milica je umrla. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom Beogradu. Sedam godina kasnije tu je položena urna Ive Andrića.