nije preporučljivo

Šta se dešava s očima kada prestanete da nosite naočale bez dozvole oftalmologa?

Naočale su često neophodne za osobe koje pate od kratkovidosti, dalekovidosti ili astigmatizma.

One pomažu da se svjetlost pravilno fokusira na mrežnjaču, čime se poboljšava jasnoća vida.

Međutim, pojedine osobe su sklone tome da prestanu da nose naočale iz raznih razloga – zbog nelagode, zbog toga što im je nepraktično ili zbog uvjerenja da im se vid prirodno popravio.

"Iako djeluje bezazleno, ova odluka može da ima negativne posljedice po vaše oči i svakodnevni život", kaže oftalmolog Rishi Raj Bora.

Kaže da se ako prestanete da nosite naočale bez preporuke oftalmologa, može da dođe do raznih problema sa vidom.

"Naočale se prepisuju da isprave refraktivne greške poput miopije, hipermetropije ili astigmatizma.

Bez njih, ne možete jasno da vidite, što utječe na svakodnevne aktivnosti poput čitanja, vožnje ili korištenja digitalnih uređaja", navodi on.

Jedan od najbržih i najočiglednijih efekata nenošenja naočala je zamagljen vid, jer jasnoća vida zavisi od stepena refraktivne greške.

Bez korektivnih sočiva ili naočala, oči rade napornije kako bi se fokusirale, što dovodi do umora.

Umorne oči često idu ruku pod ruku sa glavoboljama. Kada se naprežete ili škiljite kako biste jasno vidjeli, dodatno opterećujete mišiće oko očiju i glave, što dovodi do čestih glavobolja.

Zamagljen vid može da oteža koncentraciju, posebno prilikom obavljanja vizuelno zahtjevnih zadataka kao što su čitanje, pisanje ili korištenje računara.

Prema oftalmologu, to dovodi do bržeg zamaranja i pada koncentracije. Loš vid povećava i rizik od saobraćajnih nesreća ili povreda.

"Nenošenje naočala obično ne pogoršava vašu refraktivnu grešku, ali čini život nezgodnim i nepraktičnim.

Uvijek je preporučljivo konsultirati se sa oftalmologom prije nego što odlučite da prestanete da koristite korektivna sočiva ili naočale, kaže Bora, prenosi Onlymyhealth.