[adinserter block="1"]
rijetki prizori

Nevjerovatni snimci iz Afrike: Poplave u Sahari prvi put u nekoliko desetljeća. Pogledajte kako izgleda

Zadivljujuće slike iz pustinje Sahare prikazuju velika jezera urezana u valovite pješčane dine nakon što je jedno od najsušnijih, neplodnih mjesta na svijetu pogodila prva poplava u desetljećima.

U Sahari pada kiša, ali obično samo nekoliko centimetara godišnje i rijetko u kasno ljeto. Međutim, tokom dva dana u septembru, jaka kiša je pala u dijelovima pustinje u jugoistočnom Maroku, nakon što je sistem niskog tlaka prošao preko sjeverozapadne Sahare.

[adinserter block="9"]

Preliminarni NASA-ini satelitski podaci pokazali su gotovo 20 centimetara kiše u nekim dijelovima regije.

Errachidia, pustinjski grad u jugoistočnom Maroku, zabilježio je gotovo 7 cm padavina, većinu u samo dva dana prošlog mjeseca. To je više od četiri puta od uobičajene količine padavina za cijeli mjesec septembar, a jednako je više od pola godine za ovo područje.

"Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali ovoliko kiše u tako kratkom vremenu", rekao je prošle sedmice za AP Houssine Youabeb iz marokanske meteorološke agencije.

[adinserter block="10"]

Dok je kiša tekla preko pustinjskog terena, stvorila je novi, vodeni krajolik usred palmi i žbunaste flore.

Neke od najdramatičnijih slika su iz pustinjskog grada Merzouga, gdje je rijetka poplava urezala nova jezera u pješčane dine.

Odsjaji gradskih palmi sada svjetlucaju preko prostranstva nove lagune, uokvirene strmim pješčanim dinama.

Kiša je također napunila jezera koja su inače suha, poput jednog u Nacionalnom parku Iriqui, najvećem nacionalnom parku u Maroku. NASA-ine satelitske slike iz regije, koristeći lažne boje kako bi se bolje istaknule poplavne vode, prikazuju novoformirana jezera širom sjeverozapadne Sahare.

[adinserter block="11"]

Dok je većina kiše pala na rijetko naseljena udaljena područja, nešto je palo na marokanske gradove i sela uzrokujući smrtonosne poplave prošlog mjeseca, u kojima je poginulo više od desetak ljudi.

Sahara je najveća svjetska nepolarna pustinja koja se proteže na 5 miliona kvadratnih kilometara. Satelitske slike iz septembara pokazale su ogromne dijelove zemlje prekrivene zelenilom dok su se oluje gurale sjevernije nego inače, što je fenomen koji su neke studije povezale s klimatskim promjenama koje je uzrokovao čovjek.

Prema nedavnim istraživanjima u Sahari se u budućnosti mogu očekivati​​ ekstremnije količine padavina, budući da zagađenje fosilnim gorivima nastavlja zagrijavati planet i ometati ciklus vode.