Izuzetna ekspedicija

Avanturistička vožnja kroz Maroko: Škodino električno putovanje do dina Sahare

Flota električnih Škoda Enyaq automobila krenula je na avanturističku vožnju kroz Maroko, a do najpoznatije svjetske pustinje stigla je preko jedinstvene solarne elektrane.

Dvodnevna avantura omogućila je vozačima i putnicima da iskuse i zadivljujuću ljepotu prirode u okruženju i izazove lokalnih puteva. Ali Enyaq 85x automobili sa pogonom na sve točkove lako su prevazišli sve nepredviđene prepreke, i još jednom dokazali kvalitet vožnje i upravljanja, domet po punjenju i udobnost na dugim putovanjima, čak i na manje nego idealnim površinama puta.

Ovu izuzetnu ekspediciju koja naglašava Škoda strast prema inovacijama i elektromobilnosti, organizovala je Škoda UK, uvoznik češke marke automobila za Ujedinjeno Kraljevstvo. Grupa novinara i influensera smenjivala se za volanom električnih SUV vozila na napornom putovanju od 700 kilometara kroz surov Maroko pejzaž.

Na ovoj pustinjskoj vožnji bila su dva specijalna gosta: par holandskih avanturista Renske Cox i Maarten van Peel koji su prethodno vozili Enyaq po Africi uz pomoć sklopivog solarnog punjača.

Solarna elektrana Noor – najveći solarni kompleks na svijetu

Jedna od stanica na putovanju bila je solarna elektrana Noor. Izgrađena od strane marokanske vlade, ova gigantska i spektakularna instalacija koja proizvodi električnu energiju iz sunčeve svetlosti snabdijeva strujom preko dva miliona lokalnih domova.

Ona generiše oko 580 megavata energije iz kombinacije fotonaponskih solarnih panela i niza paraboličkih ogledala, ukupno 7.400. Svako ogladalo je veliko kao teniski teren, a ova ogledala rade na principu koncentrisanja sunčeve svjetlosti i tako se zagrijavaju na set cijevi na tornju visokom 240 metara. Kroz cijevi protiče poseban termalni medijum na bazi ulja. Zagrijan na temperaturu od 390 stepeni Celzijusa, on pretvara vodu u paru, koja pokreće set turbina koje proizvode električnu energiju.

Pokrivajući površinu od otprilike 2.500 hektara, elektrana ima visoku termičku stabilnost: rezervoari puni tečnog ili rastopljenog rastvora soli omogućavaju joj da nastavi da proizvodi električnu energiju čak i osam sati nakon zalaska sunca, odnosno dvadeset sati dnevno. Ukupno ogledala mogu da iskoriste oko tri hiljade sati sunčeve svetlosti godišnje. Elektrana Noor je najveća i najmoćnija instalacija te vrste na svijetu.