Kultura

Ambasada BiH u Beču organizirala koncert Andree Nikolić

Ambasada Bosne i Hercegovine u Beču u saradnji sa umjetnicom bh porijekla Andreom Nikolić organizovala je sinoć drugi po redu koncert, ovaj put pod nazivom “Echos aus Vareš”.

Bila je ovo prilika za refleksije sa ovogodišnjeg 12. Vareš Classic Festivala i promociju mladih umjetnika iz BiH, Srbije i Hrvatske za koje su dobrovoljnim prilozima na prvom koncertu održanom ranije ove godine u Beču osigurane stipendije.

“Ovime smo zaokružili jednu cjelinu koja je imala svoj početak, razvoj i uspješan kraj, sa osnovnim ciljevima da se s jedne strane podrže naši mladi umjetnici, a sa druge strane da se promoviše umjetnost i muzika naših prostora na način koji Evropa može da razumije“, rekao je Siniša Bencun, ambasador BiH u Austriji koji je prigodnim govorom pozdravio sve prisutne u bečkoj dvorani Alte Rathaus.


Pored doskorašnje ambasadorke Austrije u Sarajevu Ulrike Hartman kao počasnog gosta konceta, više od stotinu zvanica iz diplomatske i akademske zajednice, austrijskih institucija i ljudi porijeklom sa naših prostora imalo je priliku čuti poznata djela Mocarta i Maksa Bruha koje su mladi stipendisti Marko Marić, Borna Šestak i Lejla Komar koji studiraju u Istočnom Sarajevu, Mostaru, Kragujevcu i Beogradu, izvodili u pratnji bečkog CIPRA kvarteta.

Publiku su posebno oduševile kompozicije koje su za ovu priliku pripremili kompozitorka Belma Bešlić Gal, te gost večeri Goran Stevanović iz Bijeljine, umjetnik na harmonici i predavač na Univerzitetu u Hanoveru, čiji rad je trenutno fokusiran na istoriju sevdaha i njegovu integraciju u moderne koncertne forme današnjeg vremena.


Ambasada BiH nastaviće i ubuduće podržavati razvoj mladih umjetnika i promociju kulture svih naroda Bosne i Hercegovine, a trenutno se za narednu godinu prave planovi za likovne izložbe i horske nastupe naših umjetnika u austrijskim gradovima.