GEJMING

“Život je čudan: dvostruka ekspozicija”: Vraća se popularna junakinja

Navijači navijaju, hype je ogroman! "Life is Strange: Double Exposure" uskoro će nam vratiti popularnu protagonisticu iz prvog dijela.

Nakon događaja iz prva dva dijela sage “Život je čudan”, vratit ćemo se na poznato 29. oktobra 2024. s nadolazećim “Life is Strange: Double Exposure” na PC, Nintendo Switch, PlayStation 5 i Xbox seriji X|S , ali u isto vrijeme se vraća misteriozni gradić Arcadia Bay.

Ovog puta pratimo Maxa, poznatu iz prvog dijela, koja je za deset godina od prvog dijela sazrila u fotografkinju i učiteljicu, još jednom kroz avanturu punu tajni i emocija.

Da ostane bez spojlera: Max se zapravo zaklela da više nikada neće koristiti svoje moći manipuliranja vremenom nakon događaja iz prvog dijela. Ali kada se u njenom neposrednom okruženju dogodi ubistvo, njen život se ponovo okreće naglavačke i ona donosi odluku da svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju spriječi krvavi zločin. Kao što Max shvata, njena snaga je također sazrela zajedno sa njom. Ne samo da može nastaviti da manipulira vremenom, već otkriva i novu, nevjerovatnu sposobnost: može stvoriti dvostruke ekspozicije ne samo na svojim fotografijama, već i u stvarnosti.

Ova nova sposobnost omogućava protagonistkinji da prelazi između dvije paralelne vremenske linije u kojima se odvijaju različiti događaji. Radnja "Double Exposure" je shodno tome složena i višeslojna, možda čak rizikuje da bude još zbunjujuća nego što vrijeme serije skače pred kraj prve igre. Max biva uhvaćena u opasnu zavjeru koja prijeti da potrese cijeli grad. Njihove odluke imaju dalekosežne posljedice i utiču ne samo na njihovu sudbinu, već i na živote onih oko njih.

Igrači ponovo mogu birati između različitih priča i kreirati vlastitu jedinstvenu avanturu. Pored poznatih lica iz prethodnih dijelova, upoznajemo i niz novih likova. Svaki od njih ima svoju priču i svoje tajne. Max se mora osloniti na svoju intuiciju, a samim tim i na osjećaje igrača i otkriti kome može vjerovati. Odnosi s drugim likovima igraju centralnu ulogu u priči i razvijaju se ovisno o odlukama igrača.

Osnovna mehanika igre je mogućnost dvostruke ekspozicije. Max može koristiti ovu sposobnost da pronađe tragove, rješava zagonetke i manipulira svijetom oko sebe.

Funkcionira otprilike ovako: Kada koristi sposobnost, Max ulazi u paralelnu vremensku liniju u kojoj sve izgleda slično, ali, naprimjer, likovi koji su umrli u "pravoj" stvarnosti su i dalje živi. Shodno tome, mogu se tražiti tragovi o tome šta je moglo dovesti do krvavog čina, ali objekti također mogu promijeniti vremenske linije i tako uzrokovati promjene u drugoj dimenziji. Zvuči komplicirano, ali je jednostavno.