akcija sipa-e

Detalji korona afere u RS: Privatna firma “zgrnula” 12 miliona KM, za 85 respiratora utvrđeno da su neupotrebljivi

Pretresi su bili u prostorijama FZO RS, privatnom objektu v.d. direktora Fonda i bivšeg direktora firme Medietik
(Foto: Ilustracija)

Republičko javno tužilaštvo izuzelo je određenu elektronsku i pisanu dokumentaciju u istrazi koju vodi protiv v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejana Kusturića zbog osnova sumnji da je nabavkom respiratora oštećen budžet za više od 4 miliona KM.

Ovu informaciju potvrdila je za Fenu Danijela Tojagić, portparol Republičkog javnog tužilaštva RS.

Niko nije uhapšen

Po njenim riječima, Tužilaštvo dalje nastavlja da radi na ovom predmetu u kojem tužioci osnovano sumnjaju da je privatnoj firmi nezakonito omogućeno da stekne 12 miliona KM prihoda nabavkom respiratora u periodu pandemije koronavirusa.

"Niko nije uhapšen. O ostalom toku istrage, javost će biti blagovremeno obaviještena", rekla je ona.

Tojagić je podsjetila da su juče, skoro cijeli dan, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH i Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, po nalogu Republičkog javnog tužilaštva RS Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, pretresali više lokacija na području grada Banja Luka.

Pretresi su bili u prostorijama FZO RS, privatnom objektu v.d. direktora Fonda i bivšeg direktora firme Medietik, a u cilju pribavljanja dokaza u ovoj istrazi.

Produženo krivično djelo

"Dakle, riječ je o istrazi protiv v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Dejana Kusturića koju vodi Republičko javno tužilaštvo zbog postojanja osnova sumnje da je počinio produženo krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, a u vezi sa postupcima javnih nabavki respiratora i druge medicinske opreme za vrijeme pandemije korona virusa", dodaje Tojagić.

Tužilaštvo je utvrdilo da postoje osnovi sumnje da je v.d. direktora Fonda ZO RS, koristeći okolnosti proglašenja pandemije korona virusa, iskoristio svoj službeni položaj i ovlaštenje vršioca dužnosti direktora, te proveo javnu nabavku respiratora i medicinske opreme za ponuđačem Medietik, bez prethodno utvrđene tehničke specifikacije, količine respiratora, kao i vrijednosti istih.

Takođe je utvrđeno da je od ponuđača Medietik zaključenjem ugovora, te kasnijim zaključenjem Aneksa ugovora Fond zdravstvenog osiguranja nabavio 165 respiratora, koji su isporučeni zdravstvenim ustanovama u RS, od kojih 85 respiratora nikada nije upotrijebljeno jer je utvrđeno da isti nisu pogodni za upotrebu kod pacijenata.