prilika za inovatore

Počelo takmičenje u kodiranju ‘Good Hackathon 2024.’ u Sarajevu: Studenti se okupljaju kako bi razvili inovativne aplikacije

Treće po redu takmičenje u kodiranju "Good Hackathon 2024." počelo je danas u Sarajevu u organizaciji Telemach fondacije i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

To takmičenje već tradicionalno okuplja najperspektivnije studente ETF-a i srodnih fakulteta iz cijele BiH kako bi razvili inovativne aplikacije koje mogu doprinijeti rješavanju važnih društvenih izazova.

Direktorica Telemach Fondacije Anesa Muhović navela je da je to prilika za studente, inovatore i programere da učestvuju u 24-satnom takmičenju u kodiranju i zajedničkim snagama kreiraju digitalna rješenja za stvarne probleme.

Istakla je da su ove godine imali rekordan broj prijava, odnosno 150 iz 12 akademskih zajednica iz bh. i sedam gradova, a da je takmičarskom dijelu pristupilo 12 timova.

Doc. dr. Kenan Šehić sa ETF-a i jedan od sudija takmičenja izjavio je da takva takmičenja predstavljaju dio kulture u zapadnoj Evropi te da studenti na njima imaju priliku da primjene svoje znanje na realnim problemima.

Igor Tanacković iz inovacijskog centra United Cloud iz Beograda izrazio je zadovoljstvo što treću godinu zaredom učestvuju u takmičenju kroz interaktivne radionice i mentorstvo.

Pobjednički timovi će biti nagrađeni za prvo mjesto sa 700 KM po članu tima i studijskom posjetom razvojnom centru United Cloud u Beogradu, za drugo mjesto sa 600 KM po članu tima i za treće mjesto sa 500 KM po članu tima.

Takmičenje traje do 26. oktobra kada će biti proglašeni pobjednici.