TURISTIČKE DESTINACIJE

Time Out odabrao 11 najljepših ostrva na svijetu. Među njima i jedno iz Hrvatske

Turistički portal Time Out izabrao je najljepša ostrva na svijetu.

Otkrivamo koje su rajske prirodne ljepote svjetskih okeana ušle na listu 11 najboljih.

St. Barts

Ostrvo Saint-Barthélemy utjelovljuje ideju mnogih ljudi o tropskom snu. Sa svojim brojnim plažama od najfinijeg bijelog pijeska i kristalno čistom vodom, raj je za ljubitelje sunca. Uprkos svojoj maloj veličini, St. Barts ima bogatu historiju, što se može vidjeti u kolonijalnim zgradama i tvrđavi Karl. Ostrvo vulkanskog porijekla također impresionira brdovitim, zelenim krajolikom koji oduševljava i ljubitelje sporta.

Bora Bora

Bora Boru u Francuskoj Polineziji mnogi smatraju vrhunskim ostrvom u južnom Pacifiku. Posebno je impresivna tirkizna laguna koja je okružena koralnim grebenom. Upečatljiva planina Otemanu, visoka 727 metara, obilježje je vulkanskog ostrva. Bora Bora je također destinacija iz snova za ronioce, jer možete istražiti raznolik podvodni svijet sa šarenim ribama, ražama i morskim psima.

View this post on Instagram

A post shared by BORA BORA (@visit_borabora)

Ostrvo Cape Breton

Ostrvo Cape Breton u Novoj Škotskoj, Kanada, impresionira svojom idiličnom prirodom i živopisnom kulturom. Čuveni Cabot Trail pruža spektakularan pogled na obalu i gorje, dok Nacionalni park Cape Breton Highlands oduševljava planinare i ljubitelje prirode svojom raznolikom florom i faunom. Povijesna mjesta kao što je tvrđava Louisbourg čine Cape Breton kulturnim vrhuncem.

Hvar

Hvar fascinira mješavinom prekrasne prirode, historijske baštine i živahnog noćnog života. Grad Hvar često nazivaju "St. Tropez Hrvatske" i impresionira svojim starim gradom i tvrđavom Fortica. Sa preko 2.800 sunčanih sati godišnje, Hvar je jedan od najsunčanijih ostrva u Evropi. Njegove slikovite plaže i kristalno čisto more čine ih idealnim za one koji traže opuštanje i vodene sportove.

View this post on Instagram

A post shared by Jason Kovac (@jason.kovac)

Aruba

Sa svojim beskrajnim plažama i sunčanim tokom cijele godine, Aruba je jedno od najljepših ostrva na svijetu. Ljubazno stanovništvo, živopisna kultura i Nacionalni park Arikok sa svojim jedinstvenim pustinjskim pejzažom i drevnim pećinskim slikama doprinose fascinaciji ostrva. Ostrvo uz obalu Venecuele nudi razne aktivnosti, od ronjenja do džipova, i obećava nezaboravan boravak.

Ischia

Živopisno ostrvo Ischia u Napuljskom zalivu poznato je po svojim termalnim izvorima. Planinarske staze vode kroz brdoviti krajolik i pružaju fantastičan pogled. U šarmantnim selima kao što su Forio i Ischia Ponte, uske ulice i ugodni kafići pozivaju vas da se zadržite. Znamenitosti kao što su Aragonski dvorac i rimske ruševine svjedoče o historijskoj važnosti ostrva.

Palawan

Filipinsko ostrvo Palawan, koje se proteže preko 450 kilometara, često se naziva "posljednjim netaknutim rajem". Sa prekrasnim pejzažima, kristalno čistim lagunama, krševitim krečnjačkim liticama i prekrasnim plažama, ovo je jedno od najljepših mjesta na svijetu. UNESCO-ove svjetske baštine uključuju podzemnu rijeku Puerto Princesa i slikoviti zaljev Bacuit u El Nidu. Koralni grebeni koji okružuju ostrvo čine ga rajem za ronjenje.

Galapagos Islands

Ostrva Galapagos u Tihom okeanu su pravo prirodno čudo i dio su UNESCO-ove Svjetske baštine. Poznata po svojim vulkanskim pejzažima i raznolikom životinjskom svijetu, uključujući divovske kornjače i morske iguane, ostrva nude fascinantnu raznolikost. Prirodni fenomeni uključuju ogroman vulkanski krater Sierra Negra i kratersko jezero El Junco.

Zanzibar

Egzotično ostrvo Zanzibar leži u Indijskom okeanu samo 35 kilometara od obale Tanzanije. Poznato i kao "Ostrvo začina", kulturna raznolikost afričkih, arapskih i indijskih uticaja ogleda se u muzici, kuhinji i živahnim tržnicama. Ova mješavina čini Zanzibar jednom od najfascinantnijih turističkih destinacija na svijetu.

Kauai

Kauai je poznat po svojim dramatičnim pejzažima, od gustih prašuma do spektakularnih litica. Posebno su impresivni kanjon Waimea, koji se često naziva "Veliki kanjon Pacifika", i obala Na Pali, koja očarava svojim strmim liticama i skrivenim plažama. Neki dijelovi otoka dostupni su samo brodom ili helikopterom i nude nezaboravan pogled.

Maldivi

Naravno, rajsko ostrvo u Indijskom okeanu ne može izostati sa liste najlepših ostrva na svijetu. Maldivi su najpoznatiji po svojim netaknutim plažama i kristalno čistom, tirkiznom moru. Sa preko 1.000 malih otoka, arhipelag nudi savršenu pozadinu za odmor i opuštanje. Posebno se ističe jedinstveni podvodni svijet, koji je raj za ronioce.