dvodnevna posjeta

Predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH Borislav Trlin na Business forumu u Mađarskoj

Predstavio je Strateški dokument banke, u kojem su jasno definisani strateški ciljevi, mjere i prioriteti za period 2024–2027

Borislav Trlin, kao čelni čovjek Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, učestvuje u dvodnevnoj posjeti Mađarskoj, zajedno sa delegacijom Vlade Federacije BiH koju predvodi premijer Nermin Nikšić.

U delegaciji su i zamjenik premijera Vojin Mijatović, federalni ministri iz različitih sektora, te predstavnici javnih preduzeća, među kojima su Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda HZHB, BH Telecom, Ceste Federacije BiH, kao i domaće kompanije iz namjenske industrije i drugih privrednih sektora Federacije BiH.
Posjeta je započela obilaskom ZalaZONE tehnološkog parka, koji pruža inovativno okruženje za razvoj automobilskih i industrijskih tehnologija.

Domaćini su predstavili brojne mogućnosti ove industrijske zone, naglašavajući njen značaj za istraživanje i razvoj.

Drugi dan posjete bio je posvećen Business forumu, gdje je Trlin imao ključnu ulogu u predstavljanju banke. U svojoj prezentaciji obuhvatio je nekoliko važnih tema, uključujući finansijske pokazatelje i trenutno poslovanje, s posebnim naglaskom na kreditne linije proizašle iz saradnje s federalnim ministarstvima. Ove linije finansiranja osmišljene su da pruže podršku raznim sektorima, kroz subvencioniranje kamata i grant sredstva, što je od suštinskog značaja za ekonomski rast i razvoj.

Trlin je također predstavio Strateški dokument banke, u kojem su jasno definisani strateški ciljevi, mjere i prioriteti za period 2024–2027, u skladu sa Strategijom razvoja Federacije BiH i Planom rada Vlade FBiH.

Naglašena je važnost ove usklađenosti kako bi se osigurala snažna povezanost između Razvojne banke i vladinih institucija, omogućavajući pružanje konkretne podrške privrednicima i projektima ključnim za razvoj cijele zajednice.

Tokom bilateralnih sastanaka, Trlin se susreo i s predstavnicima Razvojne banke Mađarske, razmjenjujući iskustva o funkcionisanju i radu ovih institucija, uz planove za buduće umrežavanje radi razmjene stručnog znanja u budućnosti.

Ova posjeta delegacije Vlade FBiH i predstavnika privrednih društava dodatno jača veze između Federacije BiH i Mađarske, otvarajući nove mogućnosti za saradnju, umrežavanje privrednika i razmjenu iskustava koja će pomoći našoj zemlji u prilagođavanju evropskim standardima i poslovnim praksama na putu ka članstvu u EU.