prvi put u bih

Počeo sajam karijera “TALENTforBIZ“ u Sarajevu: Prilika za posao u velikim turskim kompanijama

Sajam karijera “TALENTforBIZ“ na jednom mjestu je okupio predstavnike velikih turskih kompanija i mlade talente, a riječ je o događaju koji je od 2019. godine organiziran 13 puta u devet različitih država pod pokroviteljstvom Ureda za ljudske resurse Predsjedništva Republike Turske (CBIKO).

Sajam se održava danas u sarajevskom Swissotelu u periodu od devet do 17 sati i to je prvi put da je ovaj događaj organiziran u BiH.

Mnoge poznate kompanije iz Turske stigle su u Sarajevo povodom ovog događaja kako bi predstavile karijerne mogućnosti svim zainteresiranim posjetiocima.

Sajam karijera “TALENTforBIZ“ se već pet godina održava u raznim zemljama Evrope, Centralne Azije i Afrike i izaziva veliko interesovanje mladih ljudi.

Cilj događaja je okupiti turske kompanije koje posluju na globalnom nivou i mlade ljude iz Bosne i Hercegovine te omogućiti hiljadama studenata i mladih ljudi da iskoriste brojne mogućnosti kao što su zaposlenje, stažiranje i obrazovanje u obje države.

U okviru sajma na jednom mjestu su se okupile vodeće turske kompanije kao što su Aselsan, Halkbank, Turkish Aerospace Industries, Turkish Airlines i Turk Telekom, kao i Sisecam, Proyapi, Ziraat Bank i druge firme i organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini.

Menadžeri kompanija i stručnjaci za ljudske resurse su pripremili brojne aktivnosti kao što su intervjui i prezentacije kompanija.

“Razmjenom iskustava i dostignuća Turkiye u oblasti ljudskih resursa sa Bosnom i Hercegovinom pojačat će se interakcija između dvije zemlje. Mladim ljudima će biti pružene brojne mogućnosti za karijeru, a poslodavcima će biti olakšan pristup kvalifikovanim ljudskim resursima“, saopćio je organizator u najavi sajma.

Iz CBIKO-a su također naveli da će ovaj proces doprinijeti ekonomskom i društvenom razvoju obje države, a istovremeno i omogućiti mladim generacijama da maksimalno iskoriste vlastiti potencijal.