istraživanje

Jedan gram soli manje može spriječiti milione srčanih udara ili zašto bismo trebali manje soliti hranu

Foto: Freepik

Znamo da previše soli povisuje krvni pritisak, što zauzvrat može dovesti do kardiovaskularnih problema. Studija iz 2022. kvantificirala je ovaj odnos kao javnozdravstvenu poruku u jasnim, oštrim terminima.

Posmatrajući podatke o zdravlju odraslih u Kini, autori studije procjenjuju da bi smanjenje dnevnog unosa soli od samo 1 grama bilo dovoljno za sprečavanje 9 miliona slučajeva moždanog i srčanog udara od sada do 2030. godine, piše Sience Alert.

Jednostavna mjera

Uz četiri miliona od tih slučajeva koji će vjerovatno biti fatalni, takva jednostavna mjera mogla bi spasiti mnogo života.

U Kini prosječna dnevna konzumacija soli iznosi 11 grama, daleko više od 5 grama koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Istraživači su prikupili najnovije statistike o veličini populacije, konzumaciji soli, krvnom pritisku i stopama bolesti.

"Prethodne procjene utjecaja smanjenja unosa soli na zdravlje u Kini koristile su se ili zastarjelim ili na drugi način nepouzdanim izvorima podataka i nisu uzele u obzir dugotrajniji učinak smanjenja unosa soli na krvni pritisak tokom nekoliko godina", pišu istraživači u svom objavljenom radu.

Tim je posmatrao još dva scenarija osim pada od jednog grama: smanjenje od 3,2 grama dnevno (pad od 30 posto u odnosu na prosjek) do 2025. godine i smanjenje unosa soli na preporučenih 5 grama dnevno do 2030. godine.

Ako se ti ciljevi postignu, moglo bi se spriječiti do dvostruko više smrti povezanih s kardiovaskularnim bolestima, zbog procijenjenog smanjenja sistoličkog krvnog pritiska.

Međutim, istraživači naglašavaju da bi smanjenje moralo biti dosljedno tokom nekoliko godina. Obrazovni programi koji se provode u kineskim školama sugeriraju da većini stanovništva ne bi bilo teško postići cilj od 1 grama dnevno.

Obećavajući rezultati

"Druga ispitivanja, na zamjenama za so s niskim udjelom natrija i visokim udjelom kalija, zdravstvenom obrazovanju kuhara kod kuće i intervencijama u restoranima su u toku ili su nedavno dovršena, od kojih su neka već pokazala obećavajuće rezultate", pišu istraživači.

Kardiovaskularne bolesti odgovorne su za golemih 40 posto smrtnih slučajeva u Kini, a smatra se da je urbanizacija – i s njom povezano povećanje konzumacije prerađene hrane i hrane za ponijeti – jedan od glavnih faktora koji doprinose.

Iako su autori ove studije promatrali samo potencijalno smanjenje slučajeva kardiovaskularnih bolesti, sugeriraju da bi smanjenje unosa soli imalo i brojne druge koristi. Previše soli također se povezuje s određenim vrstama raka i raznim problemima s bubrezima, naprimjer.

Kineska vlada pokrenula je kampanju Zdrava Kina 2030. kako bi pokušala postići svoj cilj dnevnog unosa soli od samo 5 grama. To neće biti lako s populacijom od 1,4 milijarde ljudi, ali brojke dobivene ovom studijom su uvjerljive.

"Hitno je potreban program smanjenja unosa soli koji je izvediv, koherentan, održiv i usmjeren na trenutne i buduće glavne prehrambene izvore soli u Kini", pišu istraživači.