važni savjeti

Kako pravilno čuvati so?

Ako je ne skladištimo kako treba, može povući vlagu i postati veoma tvrda kao grudva

So je neizostavan deo svakog našeg jela, tako da moramo da znamo kako da je pravilno čuvamo.

Generalno, lijepa so treba da bude mrvljiva i suha. Ako je ne skladištimo kako treba, može povući vlagu i postati veoma tvrda kao grudva. Da biste to izbjegli, evo nekoliko važnih savjeta koje treba slijediti kada čuvate so.

- So morate čuvati na mjestu gdje nema vlage i gdje se stalno provjetrava;

- Prilikom punjenja slanika, on mora biti dobro pokriven da vazduh i vlaga ne uđu unutra;

- Ne dirajte so mokrim ili masnim rukama i ne uzimajte so mokrom ili vlažnom kašikom;

- Ako so skladištite u teglu ili drugu veliku posudu, možete staviti unutra malu kesu od gaze koja je napunjena rižom - tako će, ako vlaga uđe u posudu, kesica riže upiti;

- Ako ste u prilici, dobro je da so čuvate u platnenim kesama. Ako nemate takvu mogućnost, najbolje je da je čuvate u staklenim posudama ili u originalnom, neotvorenom pakovanju. Ako ćete so staviti u slanike, oni treba da budu drveni ili keramički ako je moguće.