SKRIVENI ŠEĆERI

Navodno su zdravi! Želite li izbjeći inzulinsku rezistenciju zaobiđite ova tri proizvoda

‘Jedem posno, a kilogrami nikako ne padaju! Ne jedem ništa slatko, a šećeri su mi i dalje visoki!‘ Sigurno ste se barem jednom sreli s ovim i sličnim rečenicama ili ih izrekli pokušavajući tako iskazati svoju duboku frustraciju i nemoć. Poznato je naime da je zdrava hrana izuzetno važan segment zdravlja i da nas dugoročno štiti od raznih opakih bolesti poput raka i Alzheimera. Stoga, zašto ih ne prevenirati? Nažalost, mnogo toga se danas može upakirati u naziv zdrave hrane pa je posebno važno razviti dodatnu svijest oko toga. Ali ipak, vrlo je važno čitati deklaracije na poleđini proizvoda.

Oprez

Pod krinkom zdravog, mnogi proizvodi sadrže šećere, a sljedeća tri bi vas mogla dodatno iznenaditi.

Granola pločice

Može li uopće nešto loše biti u orašastim plodovima? Naravno da ne, međutim, kupovne verzije granola pločica najčešće sadrže i dodatne, nepoželjne sastojke poput kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze, koji može povećati nivo šećera u krvi, a prema nekim istraživanjima poput ovog objavljenog u Nature naučnom časopisu, unos kukuruznog sirupa je također povezan s rakom debelog crijeva. Također, konzervansi i aditivi koji se nerijetko nalaze u proizvodima poput ovog, dodatno doprinose smanjenju kognitivnih funkcija. Zato, da biste u potpunosti bili sigurni da u tijelo unosite dobar nutritivni sastav napravite vlastite pločice koristeći zob, orašaste plodove i sjemenke uz prirodne zaslađivače kao što su datulje i med.

Jogurt

Još jedna namirnica za koju na prvu ne bismo pomislili da je loša, međutim, pogled na deklaraciju itekako može otkriti njegove manje poželjne sastojke i velike količine šećera. Prema kliničkoj dijetetičarki i nutricionistici Rii Hawle, obični jogurt može biti ispunjen aromama i zaslađivačima, a neke vrste jogurta koje smatramo zdravima po porciji mogu sadržavati šećera kao jedna bombonijera. Većina tih šećera uzrokuje hronične upale u tijelu koje ni na koji način nisu dobre za cjelokupno zdravlje. Ako konzumirate jogurte, pokušajte s običnim grčkim jogurtom koji je bogat proteinima.

Kečap

Iako ga možda i ne bismo svrstali među namirnice koje nas iznenađuju, začuđuje činjenica koliko se baš ovaj umak često nađe na našim stolovima. Prema dijetetičarki Priye Palan kečap ne sadrži ni proteine ​​ni vlakna, štoviše, prepun je šećera, soli, začina i fruktoznog kukuruznog sirupa. Poznato je da visoki unos šećera može dovesti do upale u cijelom tijelu, oksidativnog stresa i inzulinske rezistencije. Stoga, budite umjereni ili napravite sami svoj umak koristeći svježe i provjerene sastojke.