Za mnoge od nas, koji volimo slatko, deserti su jedan od najvećih izazova pri prelasku na zdraviju prehranu.
Većina deserata sadrži puno šećera, a kontrolisanje unosa šećera ključno je za mršavljenje i cjelokupno zdravlje. Nadalje, osim što slatkiši mogu pridonijeti povećanju tjelesne težine i riziku od dijabetesa, također značajno ugrožavaju zdravlje srca.
Konzumacija deserata bogatih šećerom, masnoćama i kalorijama može uzrokovati začepljenje arterija i štetno utjecati na srce.
Iako mnogi deserti u prekomjernim količinama mogu biti loši za zdravlje srca, tri deserta posebno se ističu kao najštetniji.
Dijetetičarke i nutricionistice Veronica Rouse i Lisa Andrews otkrile su o kojim je poslasticama riječ.
- Čokoladna torta
Čokoladna torta, iako omiljena na proslavama, daleko je od zdrave opcije za srce.
"Čokoladna torta je visokomasni desert prepun šećera i kalorija, a njezini sastojci, poput maslaca, šećera, brašna, jaja i čokolade, doprinose začepljenju arterija i srčanim bolestima", objašnjava Rouse za SheFinds. Sadrži zasićene i transmasne kiseline koje povećavaju nivo lošeg (LDL) holesterola i smanjuju nivo dobrog (HDL) holesterola te također mogu izazvati upale u tijelu.
Ipak, to ne znači da je čokolada u potpunosti nezdrava. Rouse ističe da tamna čokolada, bogata antioksidansima i flavonoidima, može poboljšati protok krvi i smanjiti krvni tlak, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.
- Punomasni sladoled
Sladoled je mnogima omiljena poslastica, no punomasne verzije mogu ozbiljno ugroziti zdravlje arterija. Andrews upozorava: "Osim zasićenih masti, punomasni sladoled sadrži puno šećera koji čini arterije ljepljivima te povećava rizik od nakupljanja plaka i masnoća."
Pretjerani unos šećera može uzrokovati inzulinsku rezistenciju i upale, što su rizični faktori za aterosklerozu. Kombinacija zasićenih masti i šećera također može povećati nivo triglicerida u krvi, što dodatno doprinosi stvaranju plaka u arterijama i povećava rizik od srčanih bolesti, prenosi Index Fit.
- Slatka peciva
Peciva, poput krofni i pita, također su bogata šećerom, brašnom i maslacem, što je loša kombinacija za srce. Rouse posebno upozorava na pite od jabuka: "Pite od jabuka sadrže šećer, brašno, maslac i jabuke, a često kombinuju zasićene masti i dodane šećere koji mogu povećati razinu holesterola i začepiti arterije."
Dakle, izbjegavanje deserata s visokim udjelom šećera, poput čokoladne torte, punomasnog sladoleda i peciva, nije samo dobro za liniju, nego i za zdravlje srca.