PROVEDENA STUDIJA

Kada popiti prvu kafu u danu? Stručnjakinja podijelila par savjeta

Jutarnja kafa za ljude širom svijeta je nezaobilazan ritual koji osigurava energiju i fokus potreban za početak dana. No, stručnjaci tvrde da vrijeme konzumacije kafe igra ključnu ulogu u njenom učinku na tijelo.

Optimalno vrijeme za prvu kafu

Prema Libby Galvin, koja je o ovoj temi pisala za The Times, postoji idealan trenutak za ispijanje prve šolje kafe. Ona preporučuje da se kafa konzumira oko 90 minuta nakon što nivo kortizola, hormona stresa, dosegne svoj vrhunac. Kortizol, koji tijelu daje osjećaj budnosti, obično doseže vrhunac 30 minuta nakon buđenja, a zatim počinje opadati, piše Express.

"Pijte kafu sat i po nakon buđenja, kada nivo kortizola počne padati, kako biste produžili osjećaj jutarnjeg fokusa", savjetuje Galvin. Tako kafa služi kao produžetak prirodne budnosti, umjesto da je prerano stimulira.

Kada popiti posljednju šolju?

Osim jutarnje rutine, važan je i trenutak posljednje šolje kafe tokom dana. Galvin sugerira da se posljednja šolja popije prije ručka. Razlog? Kofein ostaje u tijelu mnogo duže nego što mnogi misle. Pet sati nakon konzumacije, polovica kofeina još uvijek cirkulira tijelom, a može biti prisutan i do deset sati nakon prvog gutljaja.

Osim što poboljšava budnost, kafa se povezuje i s pozitivnim fiziološkim učincima. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Ageing Research Reviews pokazalo je da konzumacija kave može dodati do skoro dvije godine životu. Tim portugalskih naučnika analizirao je više od 50 studija o utjecaju kafe na zdravlje i starenje. Voditelj istraživanja, Rodrigo Cunha, istaknuo je važnost istraživanja prehrambenih intervencija koje ne samo da produžuju život već osiguravaju i bolje zdravlje.

Njegove zaključke podržava i profesor Tim Spector, koji je na Instagramu napisao: "Studije pokazuju da konzumenti kafe imaju manje srčanih bolesti nego oni koji je ne piju. Nema dokaza o povećanju rizika od raka ili smrtnosti koji bi sugerirali negativne učinke".

Opasnosti prekomjerne konzumacije

Međutim, kafa nije za svakoga. Profesor Spector također upozorava na potencijalne negativne učinke prekomjernog unosa kofeina, osobito kod osoba osjetljivih na njega. "Osobe koje su osjetljive na kofein mogu osjetiti ubrzan puls i druge neugodne simptome, ali ti učinci obično nisu trajni ni smrtonosni. Ipak, takve osobe trebale bi izbjegavati kafu", rekao je.

Uprkos tome, kafa sadrži polifenole i vlakna koja dokazano poboljšavaju zdravlje crijeva, no kod osjetljivih pojedinaca potencijalni troškovi mogu nadmašiti koristi.

Kao i kod svih prehrambenih navika, umjerenost i prilagodba individualnim potrebama ključ su zdravog pristupa.