Sport

Danas je nezaposlen, a izmislio je Cristiana Ronalda: Karijera mu je tog dana propala…

Izvjesni Albert Fantrau, Portugalac iz Lisabona, najzaslužniji je što je Cristiano Ronaldo postao jedan od najboljih igrača planete.

Njemu je as Real Madrida posvetio trofej prvaka Evrope osvojen prije skoro pet godina sa Portugalom, ali i prethodne titule iz Lige prvaka. Jer da nije bilo Fantraua, ko zna kako bi se odvijala karijera Cristiana Ronalda.

Ponikli u Madeiri

Njih dvojica su kao dvanaestogodišnjaci poslati iz Madeire na probu u lisabonski Sporting. Tamo im je rečeno da će u akademiju slavnog kluba biti primljen onaj ko bude dao više golova na kontrolnoj utakmici. Šta se dalje dešavalo, opisao je sam Ronaldo.

“Pobijedili smo tog dana 3:0. Postigao sam prvi gol, poslije je Albert glavom dao drugi, ali treći je posebna priča…”, rekao je Ronaldo i nastavio:

“Trčali smo ka golu, Albert je izašao jedan na jedan sa golmanom, obišao ga i sve što je trebalo da uradi bilo je da smjesti loptu u mrežu. On je umjesto toga dodao loptu meni i ja sam pogodio. Tako sam i primljen u Sportingovu akademiju. Kada sam ga nakon utakmice pitao zašto je to uradio, rekao mi je zato što sam bolji od njega. Zato Albertu dugujem sve što sam uradio u karijeri.”

Madeira je navodno tada dugovala Sportingu 22.500 eura, a kako nije imala novac da izmiri dugovanje, ponudila je “lavovima” Ronalda. Ovi su smatrali da je to previsoka cijena za klinca od 12 godina, pa je prvo morao da prođe pomenuti kontrolni meč.

Za Fantraua je javnost prvi put saznala 2014. godine, kad je Ronaldo poslije pobjede nad Atletico Madridom u finalu (4:1), otrčao do tribine i poklonio dres čovjeku koji je sjedio u prvom redu. Potom ga je Cristiano izveo na teren, srdačno su se zagrlili, a tada nepoznati muškarac je na terenu slavio titulu sa “kraljevskim klubom”.

Fudbaler Real Madrida kasnije je novinarima objasnio s kim je podijelio radost i koliko je Fantrau zaslužan za njegovu karijeru.

Ima sve u životu

Kad su španski i portugalski mediji potom pronašli Alberta, on im je potvrdio Ronaldovu priču o probi u Sportingu iz Lisabona. Bez imalo gorčine rekao im je da njegova fudbalska karijera završena poslije te asistencije Ronaldu i da je skoro cijelog života bio nezaposlen.

Novinari su ga, u čudu, upitali:

“Odakle vam onda ovolika kuća i moćan automobil, a kažete da ste nezaposleni? Djelujete kao bogat čovjek, vodite računa i o svojoj porodici. Odakle vam novac?”

Fantrau je samo kratko odgovorio:

“Sve to mi je dao moj prijatelj Ronaldo!”