Sport

Reprezentacija BiH na koljenima: Ovako nešto se nam se nije dogodilo dugo vremena

Reprezentacija BiH već duže vrijeme rezultatski stoji jako loše. Naime, Zmajevi ne znaju za pobjedu od novembra 2019. godine i duela sa Lihtenštajnom.

Zmajevi su tada sa 3:0 savladali slabašnu reprezentaciju Lihtenštajna, a onda su se zaredali loši rezultati. Reprezentacija BiH je upisala poraze protiv Nizozemske, Italije, Poljske, Irana, Francuske te Danske. U tom crnom nizu Zmajevi su remizirali sa Sjevernom Irskom, Nizozemskom, Italijom, Kostarikom, Crnom Gorom.

Naredni meč BiH igra u gostima protiv Francuske, tako da su male šanse da upravo protiv svjetskih prvaka prekinemo taj crni niz.

Posljednji put je reprezentacija BiH bila u ovakvoj situaciji između 2007.-2008. godine kada je većina igrača bojkotovala reprezentaciju.

Tada je reprezentacija upisala devet uzastopnih poraza. Gubili smo redom od Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Norveške, Grčke, Turske, Poljske i Japana, a jedini smo uspjeli remizirati protiv Makedonije.

Kraj crne serije došao je protiv Azerbejdžana u junu 2008. godine. Većina najboljih igrača tada je igrala meč “Bola i Kodro sa prijateljima za ozdravljenje bh. fudbala”, a u Zenici je kombinovana A reprezentacija pod vodstvom Denijala Pirića pobijedila Azerbejdžan sa 1:0 u prijateljskoj utakmici.

Trenutni niz od 13 mečeva bez pobjede je najgori u historiji reprezentacije BiH i kako se čini nema naznaka da će se isti uskoro prekinuti.