selektor bih

Adis Bećiragić ekskluzivno za Raport: Posljednjih pet minuta finala pokazalo je zašto je Poljska platila 800.000 eura za turnir

Adis Bećiragić govorio je za Raport o upravo završenom pretkvalifikacijskom ciklusu za OI, statusu na klupi "Zmajeva", kao i onome što predstoji

Adis Bećiragić govorio je za Raport o upravo završenom pretkvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre, statusu na klupi "Zmajeva", kao i onome što predstoji košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Razgovor smo počeli pitanjem - ostaje li na dužnosti selektora reprezentacije BiH?

"Ne znam kako razmišlja Savez, ali, prije svega, čast je voditi reprezentaciju, a ovo je treća u kojoj radim, nakon Turske i Irana.

To je posebna ljepota, čak i kad ne pripadaš toj državi, mada i Tursku smatram gotovo kao domovinu. A posebno je lijepo kad vodiš svoju domovinu, kao što je slučaj sa reprezentacijom BiH. To je nešto sveto i to je veliko zadovoljstvo", kaže Bećiragić.

Sve je moguće

Potom je dodao:

"Poslije ovog svega, mislim da trebamo razgovarati i pokušati neke stvari poboljšati, i kod sebe i kod igrača i kod Saveza. A ako me pitate može li biti bolje, ako se čovjek ne trudi da bude bolje, onda neće biti bolje.

Iskreno, sve je moguće".

Selektor "Zmajeva" naglašava da svi mogu uložiti određeni napor, a što govori i igračima "mada možda neki od njih ne žele da shvate tri stvari o kojima im govori".

"Tri stvari čine razliku, odnosno prave prevagu - lijepo ponašanje, znanje i strpljenje. Ako to imamo, možemo da napredujemo.

Imamo potencijal, ali imamo i probleme koji su očigledni, pogotovo kad gledamo Jusufa Nurkića, Luku Garzu i, vidjet ćemo koliko, Džanana Musu, a to su problemi s njihovim učešćem u reprezentaciji zbog propisa NBA lige i Eurolige.

I mi nemamo puno igrača poput njih trojice.

To nam stvara velike probleme, jer smo prisiljeni igrati drugačije kad njih nema, a kad oni dođu, potpuno moramo mijenjati igru.

I to je veliki izazov i za nas u stručnom štabu, ali i za igrače", naglasio je Bećiragić koji očekuje da to svi shvate.

"To je stvar koju ne možemo promijeniti, već moramo raditi i razmišljati na takav način. Toga moraju biti svjesni i u Savezu i igrači i treneri", smatra Bećiragić.

O turniru u Poljskoj

O turniru u Poljskoj kaže da, prije svega, treba znati dvije bitne stvari - da je Poljska, zvanično, četvrta reprezentacija u Evropi i da je njen savez platio 800.000 eura FIBA-i (Međunarodna košarkaška federacija) za domaćinstvo pretkvalifikacijskog turnira "što je bilo itekako vidljivo u posljednjih pet minuta finala".

"Mnogi zaboravljaju da su oni četvrti u Evropi i da je, bez obzira na odsustvo pojedinih igrača, njihov kostur tima ostao isti. Nisu mijenjali ništa u svojoj igri, a igrali su zaista dobro.

A što se tiče zadnjih pet minuta finala, bilo je više nego očigledno da su od tri pozicije i promašaja Jusufa Nurkića najmanje dva bila čisti faulovi.

Međutim, to nam nije izgovor. Bili smo svjesni da je to tako. Igrali smo dovoljno dobro da smo trebali u zadnjih pet minuta ući sa deset razlike. Međutim, skok u napadu ih je držao dok im je mač bio nad glavom", ističe Bećiragić.

I upravo je ofanzivni skok jedna od dvije stvari koje su odlučile finale.

"Još u u pripremama smo znali da nam igra "5 na 5" može biti problem. Zbog toga smo insistirali da barem 50 posto napada bude iz kontre ili završavanja iz ranih pozicija ili skoka u napadu.

I zaista je bilo neočekivano da nam Poljska uzme 18 lopti u napadu. To nam je zatvorilo prostor za mnoge kontre", kaže Bećiragić.

A drugi razlog neuspjeha u finalu je...

Zakazali u šutu

"Iako smo znali da smo relativno slabiji u šutu s vanjskih pozicija, da ćemo ovako loše šutirati (ukupan šut 74/25 iz igre u finalu, op. a.), nismo mogli ni pretpostaviti", kaže Bećiragić.

Ipak, naglašava da smo, kako je turnir odmicao, igrali sve bolje.

"Ako bih bih poredio od prve do pete utakmice kako smo izgledali, iz utakmice u utakmicu bio je primjetan napredak. Najbolji primjer su utakmice protiv Poljske.

U prvoj, u grupi, pred kraj smo imali minus 23, dok smo u drugoj kontrolisali utakmicu. Bio plus ili minus, bili smo u igri za pobjedu. To pokazuje koliki je bio napredak.

Znamo i da je Jusuf Nurkić, koji je centralna figura, došao kasno iz poznatih razloga. Nismo imali pripremnih utakmica s njim. Kako se on iz meča u meč na turniru uklapao, iz dana u dan igrali smo sve bolje", rekao je Bećiragić.

A bez Nurkića, kao i njegovog kolege iz NBA lige Luke Garze, igrat ćemo i predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025. godine.

Kvalifikacijski prozori

Svi kvalifikacijski prozori su u februaru i novembru. Tada je NBA sezona u punom jeku i klubovi ne puštaju igrače za reprezentativne nastupe.

Dodatna otežavajuća okolnost je to što je Kipar, naš rival u grupi, kao suorganizator siguran za nastup na Eurobasketu.

Rivali "Zmajevima" u borbi za preostala dva mjesta koja vode na EP su izraziti favorit grupe Francuska, ali i sve bolja Hrvatska.

"Mislim da oni jesu realno favoriti. Ali, bez obzira šta god da bude, mi ćemo se boriti. Tu je i naš čudan inat. Najjači smo i najdrčniji kad je najteže, tad pokazujemo svoj kvalitet.

Računam na to da će i ostali imati probleme s formiranjem tima, pogotovo Francuzi. Ipak, ne treba kriti da je nama to najveći problem.

Kod nas određeni broj igrača u pretkvalifikacijama u Poljskoj nije ulazio u rotaciju. A sada u kvalifikacijama za Eurobasket trebaju biti nosioci. To su Miralem Halilović, Kenan Kamenjaš, Adin Vrabac...

Međutim, oni su izuzetno dobri momci i moguće je napraviti atmosferu koja će nam pomoći da igramo dobro", rekao je Bećiragić.

O naturaliziranom igraču

Luka Garza je na turniru u Poljskoj zauzeo mjesto naturaliziranog igrača (samo jedan košarkaš s ovim statusom može biti u sastavu) u redovima BiH.

Kako njega zbog NBA obaveza neće biti u kvalifikacijama za Eurobasket 2025. otvoren je put, prema riječima Bećiragića, za povratak američkog playa s bh. pasošem Johna Robersona.

"Mi smo prije dolaska Garze razgovarali s Robersonom, koji nas je obavijestio da bi ovo ljeto želio iskoristiti da riješi probleme s povredom. Na to smo pristali.

Istovremeno, rekao nam je da voli igrati s nama. Što se tiče predstojećih kvalifikacija, rekao je da je spreman ponovo nastupati za BiH. Vjerujem da se u tome ništa nije promijenilo.

Inače, stvar s naturaliziranim igračima veoma je osjetljiva. Pogrešan izbor nekad može biti izvor problema u ekipi. Mislim da je prethodni selektor Vedran Bosnić uradio odličan potez izborom Robersona.

Siguran sam da John može da odigra kvalifikacije sa žarom koji je nama potreban", kaže Bećiragić.