Svijet

Afganistanka koja je preživjela napad talibana: Iskopali su mi oči. Tjeraju životinje da se hrane tijelom žena

Nakon što su Talibani preuzeli vlast u Afganistanu, svoje potresno iskustvo ispričala je 33-godišnja Khatera, Afganistanka koja je jedva preživjela napad talibana prošle godine.

Nju su talibani zarobili u provinciji Ghazni u oktobru prošle godine. Radila je u policiji i tada je bila dva mjeseca trudna. Toga dana vraćala se kući s posla kada su je zaustavila trojica talibana. Prvo su je tražili ličnu kartu, a potom su pucali u nju. I to osam puta. Potom su joj iskopali oči i ostavili je da umre.

No, ipak je preživjela i unovembru je sa svojim suprugom pobjegla u Indiju te sada žive u Delhiju. Napad na nju naredio je njezin otac, bivši talibanski borac.

“U očima talibana, žene nisu živa bića nego meso koje treba istući – rekla je za News18.

PROČITAJTE  Nevjerovatna životna priča Sakiba Ademovića: Sanja BiH, a ne može kući, nema nikakve dokumente

“Prvo nas muče, a zatim odbacuju naša tijela kako bi pokazali razmjere kazne. Ponekad tijela bacaju psima kao hranu. Imala sam sreće što sam preživjela. Morate živjeti u Afganistanu pod talibanskom vlašću da bi mogli zamisliti kakav se pakao tamo događa ženama, djeci, manjinama…”, nastavila je svoju priču 33-godišnjakinja.

Kaže kako talibani ženama ne dopuštaju da posjećuju muške liječnike, a istovremeno im ne dozvole da studiraju i rade.

“Šta onda ženama preostaje? Ostavljene su da umru? Čak i ako misle da smo samo reprodukcijski strojevi, nema zdravog razuma osim čiste mržnje. Kako da žena rodi dijete takvim muškarcima bez medicinske skrbi”upitala se.

“Svijetu je teško zamisliti što smo izgradili u posljednjih 20 godina. Gradili smo snove. Sada ih nema više. Za nas je sve gotovo. Žene koje rade u vladi ili policiji progone i prijetili u im i prije nego su talibani zauzeli zemlju. Bojim se za žene ondje. Ne ubijaju ih samo nego tjeraju životinje da se hrane njihovim tijelima. Oni su mrlja Islama”, kazala je.

S njom je u Indiji jedno dijete, a petero njezine djece ostalo je u Afganistanu s rođacima.

PROČITAJTE  Jezive priče Afganistanaca pod Talibanima: Prodao sam kćer od 3 godine 50-godišnjaku. Tako mogu prehraniti ostalu djecu

“Jako sam zabrinuta za njih. Ambasade su zatvorene i ne izdaju više vize. Moj otac će sigurno ići po moju djecu. Strah me da ih ne natjera da uzmu oružje u ruke i upropaste si život”, rekla je. Naime, najstariji sin joj ima 15 godina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare