Svijet

Afganistanu prijeti potpuna katastrofa

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je na humanitarnu katastrofu u Afganistanu i zatražio sredstva za tu zemlju nakon odlaska američkih snaga.

“Na pomolu je humanitarna katastrofa”, naglasio je Guterres i spomenuo pogoršanje humanitarne i gospodarske krize te prijetnju kolapsa osnovnih usluga. Guterres potiče države članice UN-a da pruže prikladno financiranje za afganistanski narod, koji trpi velike nestašice.

Gotovo polovina Afganistanaca treba pomoć da preživi

“Pozivam ih da pridonesu osigurati da humanitarni djelatnici raspolažu financijama, da im je osiguran pristup i pravna jamstva potrebna za upućivanje te pomoći”, dodao je šef UN-a. Podsjetio je da blizu polovice afganistanskog stanovništva, 18 miliona ljudi, treba humanitarnu pomoć da preživi.

PROČITAJTE  Majka izvukla dijete iz škole u Teksasu samo nekoliko minuta prije pucnjave: Progoni me osjećaja krivice

“Svaki treći Afganistanac ne zna gdje će naći svoj sljedeći obrok”, precizirao je Guterres i naglasio da će više od polovine djece mlađe od pet godina gladovati sljedeće godine.

Šef UN-a poziva sve strane, ne spomenuvši talibane, da omoguće siguran i neometan humanitarni pristup dostavama neophodnim za život, kao i svim humanitarnim djelatnicima: “Više nego ikada djeca, žene i muškarci u Afganistanu trebaju solidarnost međunarodne zajednice.”



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare