Politika

Ahmetović: Iritantno je da Milanović tvrdi da će spriječiti izbore. Nećemo to dopustiti

Adis Ahmetović, izvjestilac Bundestaga za zapadni Balkan oglasio se saopćenjem te prokomentarisao zaključke HNS-a.

Naime, kako je naveo u svom saopćenju planovi HNS da spriječe izbore u BiH je još jedan, kako on navodi, etnonacionalistički pokušaj.  

"Planovi Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da spriječi izbore u Bosni i Hercegovini ili stvoriti drugi entitet su još jedan pokušaj etnonacionalističkim snagama kako bi potaknuli destabilizaciju Balkana. Više je nego iritantno da predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović tvrdi da sprječava izbore u drugoj zemlji ili da stvara treću entiteta u Herceg-Bosni. To je jednako pokušaju da se politički rasturi državu. Nećemo to dopustiti i nećemo se dopustiti uzeo kao talac”, rekao je Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu.

Između ostalog, u svom saopćenju je dodao kako teritorijalni integritet i suverenitet BiH nisu za pregovaranje.

"Podržat ćemo sve one koji se zalažu za pluralističke demokratske regije i ne idu etnonacionalističkim putem. U tom smislu visoki predstavnik Christian Schmidt ima našu punu podršku. Drugi prioritet je sveobuhvatna izborna reforma i održavanje izbora u oktobru. Izbori će se sigurno održati, a u tom procesu treba osigurati zakonito i transparentno provođenje izbora pod monitoringom međunarodne zajednice", naveo je Ahmetović.