pravno tumačenje

Ajanović: Zildžiću će sporazumom o priznanju krivice prestati mandat poslanika u federalnom parlamentu

Advokat i političar Mirnes Ajanović dao je pravno tumačenje slučaja "Zildžić"

Advokat i političar Mirnes Ajanović dao je pravno tumačenje slučaja "Zildžić" i tvrdi da će zastupniku SDA današnjim sporazumom o priznanju krivice u Srbiji prestati mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Herceovine.

"Salki Zildžiću zaključenjem sporazuma u Srbiji o priznanju krivice na kaznu zatvora od jedne godine (bez obzira što se u medijima navodi da se radi o kućnom zatvoru) shodno odredbi člana 1.10 tačka 4. Izbornog zakona BiH prestaje mandat zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, nebitno da li će tražiti zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom", poručio je predsjednik BOSS-a.

Dodaje da je propisano da mandat prestaje danom pravosnažnosti sudske presude kojom se izabrani zvaničnik na bilo kojem nivou osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže.

"Članom 45. tačka 3. Krivičnog zakonika Republike Srbije normirano je da u slučaju određenja kazne zatvora do jedne godine sud može odlučiti da se odredi kućni zatvor, ali se, ipak, prvenstveno određuje kazna zatvora od jedne godine", naveo je Ajanović.